Sezonowa herbata truskawkowa

Sezon truskawkowy właśnie się rozpoczął, więc trzeba go jak najlepiej wykorzystać. Truskawki są przepyszne, a do tego niezwykle zdrowe. Czerwiec, to bez wątpienia truskawkowy miesiąc, a te małe, czerwone i aromatyczne owoce powinny pojawiać się codziennie w naszej diecie. Z truskawek można przygotować wiele pysznych deserów, ciast i konfitur, soki , wino, a także herbatę i inne orzeźwiające napoje. Herbata truskawkowa potrafi rozgrzać, a w wersji orzeźwiającej sprawdzi się idealnie w upalne dni.

Jak przygotować truskawkowy susz?

herbata truskawkowa

Herbata truskawkowa jest polecana osobom , które chorują na anemię. Ponadto zapobiega biegunce i zalecana jest w schorzeniach wątroby, łagodzi też dolegliwości menstruacyjne. Herbatę, a dokładniej susz do zaparzania możemy przygotować samodzielnie, zbierając młode i aromatyczne liście truskawek. Świeże listki powinny suszyć się w suchym, przewiewnym i zaciemnionym miejscu, dzięki czemu nie sfermentują i nie zgorzknieją. Susz trzeba przechowywać w szczelnym słoiku lub innym pojemniku. Można też wysuszyć kawałki truskawek, które wzmocnią smak i aromat. Łyżeczkę wysuszonych liści truskawek zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na kilka minut do zaparzenia, najlepiej pod przykryciem. Taki napar sprawdza się idealnie w chłodne dni.

Orzeźwiająca herbata truskawkowa – przepis

Na upalne czerwcowe dni idealna będzie mrożona herbata z truskawkami, z dodatkiem liści bazylii i soku cytrynowego. Do jej przygotowania będą potrzebne następujące składniki:

  • jeden litr wody;
  • osiem saszetek czarnej herbaty;
  • 250 ml wody;
  • szklanka świeżych liści bazylii;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • pół kilograma truskawek;
  • limonki;
  • kostki lodu.

Przygotowanie:

Saszetki z herbatą zalewamy wrzącą wodą i zaparzamy 5 minut. W oddzielnym garnuszku gotujemy 250 ml wody do której dodajemy 3/4 szklanki cukru i dokładnie mieszamy. Wodę ściągamy z ognia dodajemy liście bazylii i zaparzamy pod przykryciem kolejne 10 minut. Po upływie tego czasu wyciągamy liście bazylii i dodajmy pokrojone w cząstki truskawki. Kiedy woda ostygnie wszystko mieszamy, dodajemy kostki lodu i sok z limonki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.