Kawa na upał – cafe frappe

W końcu po zimnym maju przyszedł upalny czerwiec. Nareszcie możemy cieszyć się tak długo wyczekiwaną piękną pogodą i słońcem, które bardzo mocno przygrzewa. W upalne dni szukamy sposobu aby ochłodzić swoje ciało. Jednym z takich sposobów jest wypicie chłodnego, orzeźwiającego napoju np. przepysznej mrożonej kawy. Idealna na czerwcowe upały jest grecka cafe frappe.

Cafe frappe – przepis

Cafe frappe , to przepyszny napój przygotowywany na bazie kawy rozpuszczalnej. Ojczyzną tego rodzaju kawy jest Grecja. Mieszkańcy Grecji od stuleci wiedzą jak walczyć z upałem i jak skutecznie się ochłodzić. Wiadomo też, że Grecy lubią przyjemności więc nic dziwnego, że mrożona kawa to ich pomysł. Do tego napój jest dziecinnie prosty w przygotowaniu, a poniżej przepis – na jedną porcję.

Składniki:

  • dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej;
  • dwie łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego);
  • 150 ml mleka;
  • 150 ml wody;
  • kostki lodu.

Przygotowanie:

cafe frappe

Do wysokiej szklanki lub słoika wsypujemy dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej, wlewamy trzy łyżki wody. Składniki mieszamy za pomocą małego miksera, a jeśli takiego nie posiadamy możemy je wymieszać w słoiku. Słoik zakręcamy i bardzo energicznie nim potrząsamy przez kilka minut. W końcowym efekcie powinna powstać piana na około 3-4 cm. Do szklanki z pianą delikatnie po ściance wlewamy mleko i resztę wody. Na końcu dodajemy kostki lodu. Tak przygotowaną kawę podajemy w wysokiej szklance, najlepiej pić ją przez słomkę. Napój dodatkowo możemy udekorować bitą śmietaną i kakao. Cafe frappe z pewnością umili nam relaks po pracy w ogrodzie, spotkanie z przyjaciółmi, może być też pomysłem lub dodatkiem do letniego deseru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.