Szarlotka tatrzańska

Przepisów na szarlotkę chyba tyle, ile mam i babć. A ta, zaskakująco, zaczerpnięta od mojej siostry, zapalonej cukierniczki, która co rusz wypróbowuje nowe przepisy. Ta szarlotka jest wyjątkowa. Z ciastem kruchym, jak to w większości ciast z jabłkami, ale ciasto występuje w niej bardziej jako dodatek do ogromnej wprost ilości owoców (o ile chcemy przygotować ją zgodnie z zaleceniami przepisu).

Składniki do szarlotki

Na dużą blachę szarlotki tatrzańskiej potrzebujemy:

  • Pół kilograma mąki krupczatki,
  • Jedną margarynę do pieczenia,
  • 90 g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka z jajka,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • 3 kg jabłek (jak to zwykle z szarlotką, najlepiej użyć szarej renety, ale z każdymi innymi też się uda),
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub naturalny ekstrakt waniliowy,
  • Cynamon do jabłek.

Jabłka

Przygotowanie i pieczenie szarlotki tatrzańskiej

Na stolnicę wysypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodajemy do suchych składników margarynę, żółtka jajek i śmietanę. Ważne, by wcześniej nie wyjmować ich z lodówki i dodawać do ciasta zimne. Siekamy razem składniki, a potem szybko zagniatamy ciasto, żeby nie zdążyło się rozgrzać. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto dzielimy na 2/3 i 1/3. Większą częścią wykładamy blachę, a następnie wkładamy je na godzinę do lodówki. Pozostałą mniejszą część w folii umieszczamy w zamrażarce. Jabłka obieramy ze skórek, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w małe plasterki. Można to zrobić ręcznie, ale też na tarce albo w robocie kuchennym z opcją plasterkowania. Do jabłek dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i cynamon według uznania. Delikatnie mieszamy, aby plasterki się nie połamały. Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy na nie jabłka. To trochę długotrwały proces, bo lepiej to zrobić dokładnie, wyrównując i przygniatając kolejne warstwy. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta na tarce o dużych oczkach. Pieczemy 60 do 80 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.