Tak naprawdę najbardziej naturalną i najzdrowszą odmianą czaju jest zielona herbata. Niepoddanie procesowi fermentacji sprawia, że w wysuszonych listkach nie zachowują się enzymy odpowiedzialne za utlenianie, dzięki czemu napar ma charakterystyczny jasny, oliwkowożółty lub cytrynowożółty odcień i lekko „trawiasty”, naturalny smak.
Ręcznie zbierane listki podgrzewa się na parze, a następnie odparowuje z nich wodę. Wysoko jakościowe herbaty skręca się ręcznie, dlatego różnią się między sobą wyglądem. Gatunek Gunpowder kształtem przypomina małe kuleczki armatnie (stąd też i nazwa herbaty), Precious Eyebrows brwi, zaś zielone spirale są określane w branży mianem Green Snail Spring.
Co wpływa na smak i kolor herbaty?

Trzy czynniki:
- Miejsce uprawy – dla przykładu japońska sencha jest wystawiana bezpośrednio na działanie promieni słonecznych, a gyokuro rośnie i dojrzewa w cienistych obszarach; Do najpopularniejszych prowincji zalicza się chińskie Zhejiang, Jiangsu, Jianxgi oraz Anhui. Na terenach Japonii uprawia się senchę, o nieco silniejszym aromacie i smaku w porównaniu do herbat chińskich.
- Sposób obróbki liści – muszą być one zebrane i wysuszone najpóźniej godzinę po zerwaniu, ponieważ wówczas zaczyna zachodzić naturalny proces fermentacji, czyli po prostu zwiędnięcia i gnicia listków. Im wcześniej podgrzeje się je na parze i uwolni wodę, tym więcej właściwości zdrowotnych. W Chinach bardzo popularne jest 5-minutowe suszenie listków w promieniach słońca lub, w razie braku sprzyjających warunków atmosferycznych, na podgrzewanych bambusowych tackach.
- Sposób parzenia – wiele osób popełnia karygodny błąd, zaparzając zielona herbatę wrzątkiem. Zielony czaj wymaga delikatności, dlatego należy go przygotowywać w temperaturze nie wyższej niż 80 stopni i nie dłużej niż 3 minuty. Napar należy zawsze oddzielać od listków. Oczywiście można zaparzać zieloną herbatę drugi raz, nie traci ona swoich właściwości, a sam smak jest znacznie bardziej delikatny.
Na zdrowie!

Japońscy naukowcy rekomendują picie zielonej herbaty z racji jej mnogich właściwości prozdrowotnych. Co takiego zawiera w sobie taki napar, że od wieków jest ceniony przez wszystkich Azjatów?
- Katechiny i polifenole – wiążą toksyczne składniki i usuwają je z organizmu, chroniąc w ten sposób przed chorobą Alzhaimera i chorobami układu krążeniowego;
- Mikroelementy – na przykład wapń, mangan, potas, fluor i cynk;
- Garbniki, alkaloidy, aminokwasy i lipidy – niszczą wolne rodniki, które przyczyniają się do szybszego starzenia się skóry;
- Witaminy – między innymi A, E, B i C;
- Teina – ma właściwości pobudzająco-orzeźwiające;
- Przeciwutleniacze – chronią przed rakiem, a konkretnie działaniu substancji kancerogennych na DNA;
Zielona herbata jest wykorzystywana w kosmetyce ze względu na jej dobroczynne działanie na skórę, wspomaganie odchudzania i usuwanie toksyn z organizmu. To jednak materiał na znacznie obszerniejszy wpis 😉
2 thoughts on “Zielona herbata dla zielonych w temacie”