Nie każdy musi mieć w domu automatyczny ekspres, aby móc delektować się smaczną kawą. Wystarczą filtry do kawy, dobrej jakości ziarna oraz woda, by móc przygotować pyszny napój. I wcale nie jest potrzebne wymyślny dzbanek przelewowy, bowiem można użyć nawet zwykłej butelki!
Sekret udanego naparu
Jak nieraz już wspominałam, najgorszą rzeczą, jaką można zrobić z kawą, to jej zaparzenie „po turecku”, czyli bezpośrednio się leje wrzątek na zmielone ziarna kawowca. W ten sposób niszczy się żołądek, psuje wrażenia smakowe i… długo by wymieniać. Osobiście nie widzę ani jednej pozytywnej rzeczy w przygotowywaniu takiej kawy. Wielu moich znajomych postępuje w ten sposób, dlatego zachęcam ich do zmiany swoich nawyków. Nie trzeba do tego praktycznie żadnych kosztów finansowych, wystarczy jedynie odrobina dobrej woli! W czym tkwi tajemnica udanego naparu? W stosowaniu filtrów do kawy.
Po co mi filtr do kawy?
Papierowe filtry pochłaniają niektóre substancje, jakie wydzielają się w trakcie kontaktu gorącej wody z ziarnami kawy, nie pozwalając, by dostały się one do samego naparu. Czy psują one smak naparu? Niekoniecznie, bowiem tak naprawdę zależy on od jakości kawy i wody, jakiej się używa do przygotowania. Z pewnością korzystanie z filtrów pozwoli na delektowanie się naparem bez fusów, który przygotowuje się w szybki i prosty sposób.
Jak wybrać dobry filtr?
Ziarna kawy są niezwykle podatne na pochłanianie innych smaków i zapachów, dlatego sięgając po filtr należy mieć na uwadze, by nie był wykonany z papieru bielonego chemicznie. W sklepach można znaleźć kilka rodzajów filtrów: jednorazowe (bawełniane), plastikowe lub wielokrotnego użytku. O dziwo, dobry filtr wcale nie musi być drogi. Papierowe wersje są nie tylko tanie, ale także znacznie skrócają czas przygotowywania napoju (nie trzeba sprzątać filtru, zużyty wyrzuca się wraz z fusami). Co ciekawe, wcale nie trzeba sięgać po drogie produkty markowe, by mieć pewność, iż papier nie jest chemicznie bielony. Dla przykładu: 300 papierowych filtrów marki Aro można kupić już za jedyne 13 złotych. Oto dowód: https://www.makro.pl/shop/pl/office/product/203139001001
Jak używać filtru do kawy?
Nie trzeba mieć ekspresu przelewowego, by móc używać filtrów do kawy. Metoda filtracji jest bardzo szybka i prosta: do kubka lub zwykłego dzbanka włóż filtr, wsyp do niego porcję średnio zmielonej kawy i zalej gorącą wodą. Jak tylko woda zostanie wchłonięta przez ziarna, zużyty filtr należy wyrzucić do śmieci z mokrymi odpadami.