Dzisiaj mam do zaproponowania pyszną, domową herbatę typu ice tea, którą można zabrać ze sobą do pracy i szybko podgrzać w mikrofalówce, zamieniając ją w rozgrzewający napój. Idealnie sprawdzi się w okresie listopadowo-marcowym, powiem w zależności od temperatury, można ją pić na zimno i na gorąco.
Aby przygotować 1 litr ice tea zaopatrz się w:
- 4 łyżeczki czerwonej herbaty
- 4 szklanki wody
- 8 goździków
- suszone jabłko
- 1 pomarańczę
- miód
- sok malinowy
- opcjonalnie: odrobinę cynamonu
Herbatkę, goździki i cynamon zalej gorącą, prawie wrzącą wodą, dodaj plasterki suszonych jabłek i parz przez około 10 minut. Przecedź napar i dodaj kolejno kilka plasterków pomarańczy, sok malinowy i odrobinę miodu. Odstaw na godzinę. Herbata jest gotowa do przelania i zabrania ze sobą na drogę!
Jak ją przechowywać i podawać?
Najlepszym rozwiązaniem byłoby kupienie niewielkiego termosu, który zmieściłby się do dziecięcego plecaka lub damskiej torebki. Innym rozwiązaniem jest wykorzystanie butelki po wodzie (na przykład niektóra woda gazowana jest sprzedawana w szklanych butelkach, której buteleczki idealnie nadają się do ponownego wykorzystania). Taka herbatka jest idealna do picia na zimno i na gorąco. A jak ją podgrzać? Wystarczy przelać do szklanki i wstawić do mikrofalówki na 2-3 minuty i gotowe! Pita na zimno idealnie gasi pragnienie dzięki zawartości soku z pomarańczy i jabłek, zaś spożywana na gorąco doskonale rozgrzewa organizm (miód, sok malinowy), nie wspominając o świątecznym, korzennym aromacie. Na pewno wszystkie koleżanki pozazdroszczą Ci takiego napoju!
Przy okazji zachęcam do lektury infografiki na temat herbaty: