Tygodnie mijają, a ja zapomniałam podzielić się z Wami sekretem, jak mielić kawę, aby przygotować idealny napój. Nie, nie będzie to banalny post, który młynek jest najlepszy, tylko poważny wpis, z którego dowiecie się, jak grubość ziaren wpływa na smak napoju i jakich błędów nie popełniać podczas mielenia delikatnych ziarenek.
Złota zasada
Istnieje pięć głównych gradów mielenia kawy:
Rodzaj ziaren | Wygląd | Przeznaczenie |
Gruboziarnista | Gruba, niczym spora sól morska lub gruby cukier. | Ekspresy przelewowe
Prasa francuska Perkolator |
Średnioziarnista | Wyglądem przypomina ziarnka piasku, dość dobrze zauważalne gołym okiem. | Kafetiery |
Drobnoziarnista | Drobna i sypka, niczym biały cukier. | Ekspresy ciśnieniowe |
Gładka | Gładka i miękka, jednak pod językiem czuć delikatne ziarenka. | Kawa po turecku |
Turecka | Gładka i sypka niczym mąka. Niestety, zwykły młynek nie da rady tak przygotować kawy (wymagane są do tego młynki tarczowe). To sekret producentów i światowych baristów. | Kawa po turecku |
Młynek ręczny czy automatyczny?
Generalnie wszystkie młynki do kawy można podzielić na dwa typy: ręczne i zasilane energią elektryczną. Każdy z nich ma swoje zalety i wady, a ich zwolennicy od lat prowadzą równą walkę na argumenty, które z urządzeń jest lepsze. Moim zdaniem wszystko zależy od osobistych preferencji i jeśli tylko jesteśmy zadowoleni z efektu, to chyba kłótnie o mielenie kawy możemy odłożyć na bok 😉
Jeśli zapytacie swoich dziadków o to, jak mielić kawę, na pewno powiedzą Wam, że najlepszy będzie młynek ręczny. To on bowiem pozwala wydobyć aromat z ziaren, a tym samym podkreśli znaczenie procesu mielenia kawy. Tak – dla niektórych to wręcz rytuał. Przygotowałam dla Was krótkie zestawienie młynków, na które możecie się natknąć. Kto wie, może po lekturze zdecydujecie się na najlepszy dla Was sposób, jak mielić kawę szybko i sprawnie.
Jak mielić kawę, czyli młynki do kawy
Młynek ręczny – podczas mielenia ziarna nie rozgrzewają się, przez co samo mielenie kawy nie wpływa na późniejszy smak napoju. Są bardzo ładne i efektowne wizualnie, jednak nie można wyregulować stopnia zmielenia ziaren;
Młynek żarnowy – można w nich samemu ustawić stopień zmielenia ziaren kawy, przez co są najbardziej poręczne. Podczas procesu mielenia, należy mieć na uwadze, aby co chwila robić przerwy, które zabezpieczą ziarna przez przegrzaniem;
Młynek wbudowany w ekspres – mieli kawę w jednym stopniu – średnim – dlatego jest idealny do przygotowywania espresso;
Moździerz – oj, tu należy uważać, ponieważ ziarna mogą być nierówno zmielone, przez co jedne się spalą, a drugie dostatecznie nie zaparzą i zniszczą finalny smak napoju. Dlatego polecam to urządzenie wyłącznie kawowym ekspertom.
Ekspresy do kawy
Choć jest to tekst poświęcony zagadnieniu 'jak mielić kawę’, myślę, że warto wspomnieć o ekspresach do kawy. To urządzenia, które zrewolucjonizowały życie wszystkich miłośników tego napoju. Nie tylko dlatego, że kawiarze mogą napić się ulubionej kawy w domowym zaciszu, ale także dlatego, że mogą we własnym domu przygotować napoje, których wcześniej mogli skosztować jedynie w najlepszej kawiarni. Jakie ekspresy są dostępne i który z nich będzie najlepszy?
- ekspres do kawy z młynkiem – najlepsze modele takich ekspresów posiadają opcję wyboru grubości zmielenia ziaren. Nowoczesne modele są ciche i szybkie. W standardzie są też spieniacze mleka oraz mechanizmy samoczyszczące;
- ekspres ciśnieniowy – służy do przygotowania espresso. Przepuszcza gorącą wodę pod zwiększonym ciśnieniem przez zmielone ziarna kawy. Często ma też wbudowaną specjalną dyszę, która umożliwia przygotowanie m.in. cappuccino;
- ekspres przelewowy – tu wrzątek wlewany jest do zbiornika ze zmieloną kawą, z którego zaparzony napój przelewany jest do czajniczka. W przeciwieństwie do ekspresu ciśnieniowego, tu nie wykorzystywane jest w żaden sposób zwiększone ciśnienie. Dzięki gorącej wodzie, kawa zaparzona w tym urządzeniu ma w sobie więcej kofeiny;
- ekspres na kapsułki – najprostszy w użyciu – wymaga jedynie nalania wody do zbiornika i umieszczenia kawowej kapsułki o wybranym przez nas smaku do podajnika.
Ciekawostki
Czy wiecie, że w Polsce nasi rodacy preferują gotowe kawy zmielone (zaledwie 20% z nas kupuje całe ziarna), zaś w Wielkiej Brytanii ponad 80% ludzi sięga po próżniowo zapakowaną kawę, aby samodzielnie ją zmielić w domu? Niby tacy zacięci herbaciarze, ale znają się na kawie 😉