Świeżo zebrana ziarna kawowca nie mają charakterystycznego smaku. Muszą być odpowiednio palone, aby wydobyć wszystkie walory: smak, zapach oraz aromat. Jak praży się ziarna kawy? To już zależy od gatunku oraz miejsca, do którego docelowo mają trafić ziarna: inaczej wygląda palenie do miejscowych kawiarni, a inaczej w przypadku, jeśli kawa ma przed sobą długą, międzykontynentalną podróż.
Co się dzieje w trakcie palenia ziaren?
Pod wpływem wysokiej temperatury uwalnia się cukier zawarty w kawie, który zaczyna się karmelizować. Uwalnia się tłuszcz, którego szybkie wypalenie uwalnia charakterystyczny aromat. Im dłużej ziarna są poddawane działaniu temperatury, tym bardziej kwaśną i gorzką uzyskuje się kawę. W trakcie palenia kawa traci blisko połowę swojej objętości!
Prymarny warunek: doświadczenie
Prażenie kawy nie jest łatwym procesem, to od doświadczenia pracownika zależy, czy wydobędzie się jej najlepsze aromaty i smaki lub też sprawi, iż po zaparzeniu będzie cierpka i gorzka. W przypadku przemysłowego palenia ziaren sprawa wygląda całkiem prosto: w komorach paleniowych lub na taśmach umieszcza się kilka ton ziaren kawy, które poddaje się szybkiej obróbce termicznej w wysokich temperaturach (do maksymalnie do 5 minut). Niektóre firmy posiadają specjalne bębny z otworami, w których praży się przez około 15-20 minut ziarna podmuchem gorącego powietrza. O ciekawym, progresywnym paleniu kawy Sati możesz dowiedzieć się tutaj:
Wyróżnia się trzy stopnie palenia kawy:
- jasny – po prażeniu ziarna kawy są jasne i delikatne w smaku;
- włoski – najmocniejszy rodzaj palenia ziaren, które po wyjęciu są niemal czarne; tak pali się ziarna do kaw espresso
- podwójny – to prażenie między jasnym a włoskim, daje ciemnobrązową barwę o wyrazistym smaku i aromacie;
Domowe prażenie kawy
Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest kupienie niewielkiej ilości świeżo palonych ziaren kawy, niemniej nie oszukujmy się, w naszym kraju nie jest to praktycznie możliwe. W związku z tym prawdziwi miłośnicy kupują kawę w ziarnach i sami ją prażą w domowych warunkach. Jak sie ono odbywa? Do piekarnika nagrzanego na 230-250 stopni Celsjusza wkłada się równomiernie rozłożone ziarna kawy i piecze około 10 minut do uzyskania ciemnej barwy lub usłyszenia charakterystycznego trzasku oznaczającego pękanie ziaren. Po wyjęciu z piekarnika ziarna trzeba jak najszybciej ostudzić, aby nie doszło do ich przypalenia. Można to zrobić, kładąc je koło okna lub na zimnej podłodze. Taka kawa jest najlepsza następnego dnia, kiedy ziarna oddadzą swoje cale ciepło. Prażenie kawy może odbywać się na patelni (uwaga! ziarna należy bardzo energicznie mieszać, aby nie uległy zwęgleniu), w urządzeniu do robienia popcornu lub w specjalnych urządzeniach (jednak ich koszt wynosi często ponad 1000 złotych).
Palenie kawy domowym sposobem