Szybki likier kawowy – przepis

Niezastąpiony do ciast, deserów, lodów oraz do samodzielnej konsumpcji – likier kawowy. Nie zawsze opłaca się do kupować w sklepach (wysokie ceny często negatywnie zaskakują) i nie zawsze się też o nim pamięta. Dzisiaj Wam podam przepis na szybki i prosty domowy likier kawowy – można go zrobić już w 5 minut, dlatego doskonale się sprawdzi w przypadku niespodziewanych gości.

Likier kawowy przepis

Przygotuj:

* 6 łyżeczek dobrej, rozpuszczalnej kawy ( bardzo dobra jest do tego kawa Jacobs Kronung – ta z zieloną etykietką)

* puszka mleka skondensowanego słodzonego

* 200ml dobrej, czystej wódki

*  120ml ciepłej wody

Wykonanie:

Kawę przyrządzić w 120 ml gorącej wody i poczekać, aż chwilkę ostygnie.  Do naczynia od blendera po kolei dodać mleko, potem kawę i na koniec alkohol. Całość delikatnie wymieszać urządzeniem i gotowe!

Podawanie:

To deserowa wersja likieru, dlatego warto podawać go jako samodzielny aperitif lub serwować do deserów i ciast. Osobiście używam go do własnoręcznie robionych lodów, czasami modyfikując przepis i dodając do niego odrobinę soku cytrynowego lub pomarańczowego. Znakomicie nadaje się także jako prezent – pamiętajcie wówczas o kupieniu ozdobnej butelki!

likier kawowy i kawaMożna go użyć jako bazy do smakowej kawy – wówczas niewielką ilość likieru wlewamy do filiżanki lub kubka z gotowym espresso i bardzo delikatnie mieszamy, na wierzch dodając porcję bitej śmietanki, która złagodzi dość intensywny, kawowy smak.

Przechowywanie:

Pamiętajcie, że jest to świeży likier, dlatego nie może zbyt długo stać. Najlepiej przelać go do wysokiego naczynia i przechowywać w lodowce lub chłodnym, zaciemnionym miejscu.

Ciekawostka – jeden z najsłynniejszych likierów kawowo-śmietankowych – Sheridan – powstaje z połączenia świeżo zaparzonej kawy oraz irlandzkiej, certyfikowanej whiskey, stąd tak wysoka cena za jedną butelkę (około 100zł).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.