Niezastąpiony do ciast, deserów, lodów oraz do samodzielnej konsumpcji – likier kawowy. Nie zawsze opłaca się do kupować w sklepach (wysokie ceny często negatywnie zaskakują) i nie zawsze się też o nim pamięta. Dzisiaj Wam podam przepis na szybki i prosty domowy likier kawowy – można go zrobić już w 5 minut, dlatego doskonale się sprawdzi w przypadku niespodziewanych gości.
Likier kawowy przepis
Przygotuj:
* 6 łyżeczek dobrej, rozpuszczalnej kawy ( bardzo dobra jest do tego kawa Jacobs Kronung – ta z zieloną etykietką)
* puszka mleka skondensowanego słodzonego
* 200ml dobrej, czystej wódki
* 120ml ciepłej wody
Wykonanie:
Kawę przyrządzić w 120 ml gorącej wody i poczekać, aż chwilkę ostygnie. Do naczynia od blendera po kolei dodać mleko, potem kawę i na koniec alkohol. Całość delikatnie wymieszać urządzeniem i gotowe!
Podawanie:
To deserowa wersja likieru, dlatego warto podawać go jako samodzielny aperitif lub serwować do deserów i ciast. Osobiście używam go do własnoręcznie robionych lodów, czasami modyfikując przepis i dodając do niego odrobinę soku cytrynowego lub pomarańczowego. Znakomicie nadaje się także jako prezent – pamiętajcie wówczas o kupieniu ozdobnej butelki!
Można go użyć jako bazy do smakowej kawy – wówczas niewielką ilość likieru wlewamy do filiżanki lub kubka z gotowym espresso i bardzo delikatnie mieszamy, na wierzch dodając porcję bitej śmietanki, która złagodzi dość intensywny, kawowy smak.
Przechowywanie:
Pamiętajcie, że jest to świeży likier, dlatego nie może zbyt długo stać. Najlepiej przelać go do wysokiego naczynia i przechowywać w lodowce lub chłodnym, zaciemnionym miejscu.
Ciekawostka – jeden z najsłynniejszych likierów kawowo-śmietankowych – Sheridan – powstaje z połączenia świeżo zaparzonej kawy oraz irlandzkiej, certyfikowanej whiskey, stąd tak wysoka cena za jedną butelkę (około 100zł).