To propozycja dla miłośników wspaniałego, głębokiego smaku oraz wizualnych doświadczeń. Kwitnąca herbata to ręcznie zwijane herbaciane listki, które pod wpływem wysokiej temperatury zaczynają powolutku się otwierać i tworzyć tak zwany kwiat. Z racji wysokiej ceny herbaty, dochodzącej często ponad 100złotych za 100 gram, sprzedaje się ją pojedynczo pakowane na porcje. Cena jednego dzbanuszka naparu wynosi to wydatek od 3 do 6 złotych za sztukę jednej herbacianej kulki.
Każda porcja jest ręcznie zwijana, trwa to przeważnie około godziny. Nie można jednoznacznie określić, kiedy została ona wynaleziona. Naukowcy podejrzewają, że sposób jej wytwarzania był znany już w starożytnych czasach chińskich dynastii, niemniej nie ma ku temu żadnych dowodów. Prawdziwą popularność kwitnącej herbacie przyniosły lata 80-te i 90-te ubiegłego wieku, kiedy Chińczycy zaczęli ją eksportować do krajów Europy Zachodniej i do Stanów Zjednoczonych.
Oczywiście istnieje wiele smaków takiego czaju, niemniej przeważają tu herbaty zielone z dodatkiem jaśminu, płatków róży, lilli, goździków oraz cząstek chryzantem. To właśnie tym ostatnim zawdzięcza się efektowna oprawę wizualną. Drugim popularnym gatunkiem jest herbata biała, z kolei czarna w ogóle nie występuje pod ta postacią (z racji bardzo wysokiej kruchości listków). Właściwości zdrowotne takiego czaju nie ustępują w niczym od tego przygotowywanego w sposób tradycyjny. Sklepu i herbaciarnie oferują specjalne mieszanki herbaty z ziołami, na przykład z nagietkiem lub pokrzywą. W zależności od preferencji słodzenia, warto do niej dodać odrobiny miodu lub też brązowego cukru (chociaż sama nie jestem tutaj dobrym przykładem, bo towarzyszy mi baton Lion).
Herbata kwitnąca jest często określana mianem królowej wszystkich herbat, ponieważ rozwinięty krzew pozwala się cieszyć pełną okazałością kwiatu. Często przybiera on postać kulki, grzybka, a nawet królika! Im droższa herbata, tym lepsze efekty wizualne można osiągnąć – w kształcie wielopiętrowych bukietów lub mini-drzewek. Najlepiej ją przygotowywać w przeźroczystych dzbankach lub wysokich kubkach. Zresztą przekonajcie się o tym sami: