Wszyscy uwielbiacie świeżą, aromatyczną kawę, jak ja, prawda? Niestety nie każdego stać na wydatek rzędu kilkuset, jak nie kilku tysięcy złotych, aby codziennie móc delektować się kawą z ekspresu. W takiej sytuacji rozwiązaniem jest zakup kawiarki.
Kilka słów z historii
Kawiarka ciśnieniowa została stworzona i opatentowana we Włoszech w pierwszej połowie XX wieku, a dokładnie w 1933 roku. Możemy być za nią wdzięczni Włochowi – Luigiemu De Ponti, który pracował dla firmy Bialetti.
Jaką kawiarkę wybrać
Tradycyjnie kawiarki wykonywane były z aluminium i dziś są jeszcze takie dostępne. Wyglądają bardziej tradycyjnie, ale ich wadą jest bardziej chropowata struktura metalu, co sprawia, że trudniej je doczyścić, (a utrzymanie kawiarki w czystości to z kolei ogromnie istotna kwestia, jeśli oczywiście zależy nam na zawsze świeżej kawie). Dodatkowo aluminiowe kawiarki nadają się tylko do tradycyjnych – gazowych lub elektrycznych kuchenek. Dla posiadaczy urządzeń indukcyjnych konieczny będzie zakup kawiarki ze stali. I tak zawsze dobrze jest upewnić się, czy konkretny model, na który chcemy się zdecydować, może być używany na takich kuchenkach. Wykonany ze stali będzie z pewnością bardziej trwały i łatwiejsze do czyszczenia. Różnica pojawia się także w cenie – aluminiowe kawiarki są tańsze od stalowych. Niemniej jednak i tak cena jest bardzo korzystna w porównaniu do ekspresu ciśnieniowego. Najtańsze kawiarki kupicie już za około 30-40 złotych, ale będą to raczej mało trwałe produkty. Jeśli zależy Wam na lepszym modelu, dobrze jest poświęcić 100-200 zł i cieszyć się nim dłużej.
Ważną kwestią jest również wielkość. Najmniejsze kawiarki mają pojemność 150 ml, czyli wystarczą na przygotowanie trzech filiżanek espresso albo jednej większej kawy, do której można dodać mleka. Są i większe rozmiary w zależności od potrzeb – nawet 450 ml, w których przygotujemy jednorazowo aż dziewięć filiżanek.
Już wkrótce najważniejsza kwestia – jak parzyć kawę w kawiarce!