Herbata nie ma określonego terminu zdatności do spożycia.
MIT. Pod warunkiem prawidłowego przechowywania herbata ma około sześć miesięcy zdatności do spożycia. Nic się oczywiście nie stanie, jeśli wypijemy starszą herbatę – sam czas nie wpłynie nawet zapewne na jej smak, ale może pogorszyć jej lecznicze właściwości. Dłuższe przechowywanie jest niezalecane pod kątem przeciwutleniających właściwości herbaty.
Herbatę można wykorzystywać do leczenia zmęczonych i opuchniętych oczu.
FAKT. Wykorzystuje się do tego zabiegu bardzo mocną esencję. Można nią nasączyć płatki kosmetyczne i położyć je na zamkniętych powiekach. Zawarte w herbacie garbniki wpływają na obkurczenie naczyń włosowatych. Dzięki temu mniejsza się przekrwienie i opuchlizna wokół oczu.
Herbata odwadnia nasz organizm.
MIT. Badania prowadzone na właściwościami herbaty obalają ten mit. Pokazują, że herbata nawadnia tak samo dobrze jak woda. Ma co prawda składniki moczopędne, ale aby doprowadziły one do odwodnienia, należałoby pić przynajmniej 6-7 filiżanek w ciągu godziny. A wtedy wciąż dostarczalibyśmy do organizmu płyn, więc nie ma możliwości odwodnienia.
Herbata jest kaloryczna.
MIT. Herbata, podobnie jak kawa, bez dodatków prawie nie zawiera kalorii, więc nie przyczynia się do wzrostu wagi. Sama w sobie jest jednym z najzdrowszych napojów bezalkoholowych. To dodatki, które powszechnie dodajemy do herbaty, jak mleko, cukier, miód, sprawiają, że staje się bardziej kaloryczna, a jednocześnie często bardziej ciężkostrawna.
Herbata ma właściwości chłodzące.
FAKT. W wielu krajach tropikalnych herbata jest pita przez mieszkańców powszechnie przez cały rok, dlatego, że jest zdrowa i skutecznie gasi pragnienie. Co więcej, nie musi być przecież spożywana na gorąco, bo znakomicie sprawdza się w wersji mrożonej. Wystarczy dodać do świeżo zaparzonej herbaty lodu i cieszyć się orzeźwieniem i ochłoda.