„Syndrom dnia poprzedniego”, czyli powszechnie znany i nielubiany kac to złe samopoczucie i obniżenie sprawności organizmu po spożyciu zbyt dużej ilości alkoholu. Utrzymuje się do czasu, kiedy nasze ciało nie wydali w całości metabolitów, czyli produktów przemiany etanolu. Przy kacu pojawia się wiele różnych objawów, jak ból głowy, pragnienie, nudności, światłowstręt, zmęczenie, problemy z koncentracją, spadek apetytu lub nadmierny apetyt, potliwość, rozdrażnienie i inne, a dodatkowo wstręt do alkoholu. Jak sobie poradzić z tymi nieprzyjemnymi odczuciami? Jak herbata może nam pomóc?
Która herbata pomoże?
Oczywiście herbata nie będzie magicznym środkiem, który w jednej chwili usunie kaca, jednak może pomóc złagodzić objawy i szybciej postawić nas na nogi po upojnej imprezie. Jest kilka rodzajów herbat, po które szczególnie warto sięgnąć:
- Czerwona herbata Pu Erh. Ma właściwości detoksykacyjne, dlatego wspomaga wydalanie alkoholu z organizmu. Dzieje się tak dzięki temu, że podnosi temperaturę ciała, a w konsekwencji – zwiększa potliwość. Dodatkowo zawiera wiele pierwiastków, które odżywiają nasze ciało i pomagają poradzić sobie z dotkliwym bólem głowy. Czerwona herbata wspiera też wątrobę, która jest najbardziej obciążonym organem po upojeniu alkoholowym.
- Yerba mate. Zawiera dużo kofeiny, dlatego przyczynia się do szybszego pobudzenia organizmu. Ma też wiele składników odżywczych, które wzmacniają nasze ciało. Yerba ma też działanie oczyszczające krew i moczopędne, dzięki czemu przyczynia się do przyspieszania metabolizmu alkoholu w naszym ciele.
- Zielona herbata. Działa odświeżająco i pobudzająco, dlatego pomoże poradzić sobie z odczuwaniem gorąca przy kacu. Ma łagodzące działanie dla żołądka i pomaga wyciszyć ból głowy, który najbardziej doskwiera większości cierpiącym po alkoholu. Zielona herbata wspiera też działanie wątroby oczyszczającej ciało z alkoholu.