Po przygotowaniu już jednego artykułu na temat kawowych smoothie zainspirowałam się, poszperałam i przygotowałam więcej. Tym razem przygotowałam przepisy na mieszanki herbaciano-owocowe z zieloną herbatą w roli głównej. Polecam spróbować!
Orzeźwiające smoothie na zielono
Składniki:
- 1 torebka zielonej herbaty,
- 1 szklanka wody,
- 300 g melona,
- 1 dojrzałe kiwi,
- 125 ml soku jabłkowego,
- 1/2 limonki,
- Garść szpinaku.
Herbatę zalewamy gorącą wodą i czekamy, aż się wystudzi. W międzyczasie przygotowujemy owoce i szpinak. Obieramy melona ze skóry, wycinamy nasiona i miąższ kroimy na grubą kostkę. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Z limonki wyciskamy sok. Liście szpinaku płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Gdy herbata jest już przestudzona możemy przystąpić do mieszania składników. Melona, kiwi i szpinak wrzucamy do wysokiego naczynia. Wlewamy od razu zieloną herbatę, sok jabłkowy i sok z limonki. Całość miksujemy blenderem, aż składniki się połączą. Smoothie powinno mieć świeży zapach i intensywny, zielony kolor.
Brzoskwiniowo-bananowe smoothie na słodko
Składniki:
- 1 torebka zielonej herbaty,
- 1 szklanka wody,
- 1 duża brzoskwinia świeża lub 4 połówki brzoskwini w syropie z puszki,
- Pół dojrzałego banana,
- 2 łyżki miodu, najlepiej płynnego,
- Pół szklanki pokruszonego lodu.
Herbatę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do wystudzenia. Brzoskwinię obieramy ze skórki i pozbawiamy pestki, jeśli mamy do dyspozycji świeży owoc. A jeśli mamy brzoskwinie z puszki, to od razu możemy pokroić je w grubą kostkę. Banana obranego ze skórki również kroimy, w dosyć duże plastry. Owoce wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy wystudzoną zieloną herbatę i miód. Miksujemy, aby wszystko się połączyło. Na koniec dodajemy pokruszony lód i jeszcze chwilę miksujemy.
Smacznego!