Miód do herbaty

Czy słodki miód to magiczny lek na przeziębienie i ból gardła? Jak go stosować, aby był skuteczny i naprawdę pomagał w chorobie, a nie tylko dawał pyszny aromat i smak? Z czym jeszcze można go połączyć, aby dawał niepowtarzalny smak herbaty?

Właściwości lecznicze miodu

Miód od lat uznawany jest za naturalny antybiotyk – ma właściwości bakteriobójcze, dlatego właśnie wykorzystywany jest od pokoleń w leczeniu przeziębienia. Pomaga też radzić sobie z bólem gardła, bo łagodzi odczucia i przyspiesza regenerację. Ponadto w miodzie znajdziemy jeszcze mnóstwo składników mineralnych (potas, chlor, fosfor, magnez, wapń czy żelazo) oraz witamin (A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy czy biotynę). Dzięki nim uzupełnia nasze ciało w brakujące składniki odżywcze i wspiera ogólną odporność organizmu. Cukier w miodzie to fruktoza, a więc związek prosty, łatwo przyswajalny przez nasz organizm, bez potrzeby inwestowania energii w jego rozłożenie.

Co ważne miód do herbaty należy dodawać bardzo ostrożnie. Niestety wielbiciele gorącego napoju nie mogą skorzystać z jego leczniczych właściwości, bo miód dodany do wrzątku traci swoje zdrowotne działanie. Wtedy pozostaje nam tylko delektować się pysznym smakiem. Aby w pełni korzystać z tego „naturalnego antybiotyku”, należy dodawać miód do przestudzonej herbaty, najlepiej ok. 45-55 stopni Celsjusza. W ok. 60 stopniach traci już swoje właściwości.

Miód

Przepis na pyszną herbatę z miodem i aromatycznymi dodatkami

Składniki:

  • Pół litra wody,
  • Duża łyżka czarnej herbaty,
  • 7-8 goździków,
  • 3 duże łyżki miodu,
  • 100 ml soku pomarańczowego,
  • 2 duże łyżki soku cytrynowego.

Wodę gotujemy. Do wysokiego naczynia wrzucamy susz czarnej herbaty i goździki. Zalewamy gorącą wodą. Odstawimy na kilka minut, aby herbata nabrała aromatu i zdążyła trochę przestygnąć. Warto sprawdzić jej temperaturę, aby mieć pewność, że nie jest zbyt gorąca i nie usunie właściwości leczniczych miodu. Gdy jesteśmy pewni co do temperatury, dodajemy miód, sok pomarańczowy i cytrynowy. Mieszamy dokładnie, aby smaki się połączyły. Aromatyczna herbata od razu jest gotowa do picia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.