Szukając alternatywy dla tradycyjnego, niedzielnego kotleta schabowego z ziemniakami i surówką, natrafiłam na oryginalny i jakże bliski mojemu sercu przepis – gulasz ze schabu duszonego z dodatkiem kawy. Od razu wypróbowałam i nie pożałowałam, więc polecam do wypróbowania, przy najbliższej niedzieli. Aromaty będą rozchodzić się po całym mieszkaniu!
Co trzeba przygotować?
- 1,5 kg świeżego mięsa ze schabu wieprzowego,
- 2-3 cebule średniej wielkości,
- 1 główka polskiego czosnku,
- Pół kostki masła,
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej,
- 1 szklanka letniej wody,
- 1 szklanka mocnej kawy (już po odsączeniu fusów),
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka bazylii,
- Sól,
- Pieprz.
Od przygotowania do wykonania
Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w grubą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy z łupin i drobno siekamy. Czosnek ewentualnie możemy przecisnąć przez praskę, bo wtedy daje więcej aromatu. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy trochę masła i część mięsa. Podsmażamy porcjami całość. Na tym samym tłuszczu podsmażamy później cebulę i czosnek. Gdy nabierze złocistego koloru i puści zapachy, dodajemy mąki i robimy zasmażkę. Dalej dodajemy pół szklanki wody i kawę. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aby wszystkie składniki stworzyły jednolity sos. Dalej dolewamy jeszcze drugie pół szklanki wody i mieszamy. Następnie dokładamy podsmażone wcześniej mięso i mieszamy, aby wszystkie kawałki „wykąpały się” w aromatycznym sosie. Doprawiamy całość solą, pieprzem i ziołami. Najlepiej wykorzystywać świeże, posiekane listki ziół, ale jeśli nie macie dostępu, suszone też się sprawdzą. Zmniejszamy ogień do minimalnego i dusimy pod przykryciem około 60 minut. Potem danie jest od razu gotowe do podania. Ja polecam z gotowanym ryżem z dodatkiem sałaty ze szczypiorkiem i śmietaną. Ale równie dobrze sprawdzi się (jak tradycyjny schabowy) z ziemniakami.