Gruzińskie ciasto herbaciane

Lubię bardzo aromatyczną, pełną przypraw kuchnię, więc doskonale odnajduję się w gruzińskich i innych wschodnich klimatach. Jakiś czas temu natrafiłam na niesamowitego bloga „Oblicza Gruzji”, który pełen jest ciekawostek z wypraw po tym malowniczym kraju. Dodatkowo można tam znaleźć mnóstwo przepisów na oryginalne gruzińskie dania. Stamtąd właśnie czerpię pomysł na podzielenie się przepisem na pyszne ciasto herbaciane.

Składniki na ciasto

Do zrobienia ciasta potrzebować będziemy:

  • 2 szklanki jasnej mąki, może być zwykła pszenna,
  • 1 szklankę cukru brązowego, ale zwykły biały też się nada,
  • 1 szklankę mocnego naparu herbacianego, świeżo zaparzonego,
  • 3 łyżki oleju lub masła klarowanego,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki konfitury w smaku według własnych preferencji,
  • 1 kopiastą łyżeczkę sody oczyszczonej,
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu,
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu,
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru,
  • Orzechy i suszone owoce, w ilości i rodzaju do wyboru.

Bakalie

Przygotowanie ciasta herbacianego

Jajka wbijamy do wysokiej miski i dodajemy cukier. Ubijamy je mikserem na dużych obrotach przez kilka minut, żeby drobinki cukru w całości się rozpadły. Mąkę przesiewamy razem z cynamonem, kardamonem, imbirem i sodą oczyszczoną. Do jajek dodajemy olej (lub płynne masło) i herbatę. Ważne, aby herbata nieco się przestudziła, ale wciąż była ciepła. Nie może być za gorąca, żeby nie doprowadzić do ścięcia się jajek. Dalej dodajemy konfiturę i jeszcze raz mieszamy masę, ale tym razem już na mniejszych obrotach. Dalej do masy dostajemy po trochu mąkę z sodą i przyprawami korzennymi. Mieszamy łyżką lub szpatułką, żeby ciasto nie rozbiło się zanadto. Na samym końcu dodajemy bakalie. Ja najbardziej lubię żurawinę, suszone morele i orzechu włoskie. Taka ilość ciasta jest wystarczająca na wypełnienie małej blaszki, tzw. keksówki. Wcześniej należy ją wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Ciasto wlewamy do blaszki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 30 minut, ale warto przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest jeszcze surowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.