Ostatnio stałam się fanką śniadań na słodko, do których kawa z mlekiem (w wersji na gorąco lub równie dobrze na zimno) jest wprost idealnym dodatkiem. Kiedy przychodzi weekend pozwalam sobie na takie kulinarno-słodyczowe rozkosze. Dużo łatwiej je przygotować, mając więcej czasu na celebrowanie śniadanka i pysznej kawy. Dziś zatem podzielę się przepisem zainspirowanym programem telewizyjnym, na który akurat jednej soboty natrafiłam, a mianowicie placuszkami z bananem i borówkami.
Składniki na placuszki
Do ich przygotowania (a konkretnie porcji na około 12 większych lub 15 mniejszych placków) będziemy potrzebować:
- 2 szklanki mąki (ja używałam pszennej, ale inne rodzaje są jak najbardziej do wypróbowania),
- 1 szklanka świeżego mleka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 świeże jajka,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki cukru (lub więcej, jeśli, jak ja, wolicie placuszki na bardziej słodko),
- 2 dojrzałe banany,
- 250 g świeżej borówki (to takie małe opakowanie do kupienia w każdym markecie czy na targu owocowo-warzywnym),
- Małe opakowanie śmietanki 30% lub 36% (36% jest trudniej dostępna, a 30% spokojnie się sprawdzi),
- Laska wanilii lub ekstrakt waniliowy (oryginalna laska jest stosunkowo droga, a ekstrakt się sprawdzi, ale polecam korzystanie z naturalnego),
- 1 łyżka cukru pudru.
Przygotowanie placuszków
Z dwóch całych jajek żółtka wbijamy do dużej miski, a białka do wysokiego naczynia. Białka ubijamy mikserem na sztywną masę z dodatkiem cukru i szczyptą soli. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy i banany (obrane ze skórki i pokrojone w cienkie plastry). Miksujemy, aby składniki połączyły się. Następnie, wciąż miksując wlewamy mleko, a dalej powoli mąkę. Miksujemy jeszcze dalej 2-3 minuty. Na końcu do ciasta dodajemy pianę z białek (i mieszamy delikatnie łyżką) oraz umyte borówki. Placuszki smażymy na patelni na oleju. Ich dużą zaletą jest fakt, że po usmażeniu nie są tłuste. Pozostałe składniki są nam potrzebne do sosu. Śmietankę wlewamy do rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Do żółtek dodajemy cukier i ekstrakt z wanilii. Przy wersji z laską wanilii – rozkrawamy ją i do śmietanki wrzucamy zawartość. Następnie żółtka z cukrem dodajmy do śmietanki, cały czas pilnując, by nie zawrzało. Placuszki podajemy na ciepło polane sosem. I oczywiście popijamy do tego ulubioną kawę!