Jest jednym z najbardziej cenionych olejków, które dała nam natura. Dzisiejsza wiedza pozwala nam zatem do głębi wykorzystać drzewo herbaciane, nie tylko do produkcji pysznego napoju w różnych odmianach, ale też do użytku pielęgnacyjnego czy w aromaterapii. Ale zastosowań olejku jest tak wiele, że potrzeba kolejnego artykułu (lub nawet dwóch), aby je wszystkie opisać.
Skąd się wziął?
Jego bardziej nowoczesna historia (bardziej nowoczesna niż tradycyjne użycie przez rdzenne plemiona) sięga XVIII wieku. Brytyjski podróżnik Cook zapożyczył go od mieszkańców Australii i zaczął stosować w naturalnym lecznictwie. Dzięki niemu rozprzestrzenił się po świecie. Olejek jest naturalnym ekstraktem z liści drzewa herbacianego. Występuje pod postacią rzadkiego olejku, o jasnożółtej barwie i intensywnym aromacie. Kolor ma odcień złocisty, a zapach jest świeży, podobny do olejku kamforowego.
Jak wykonać olejek?
Do masowej produkcji olejku stosowany jest proces destylacji parowej. Jeśli jednak masz pod ręką świeże liście drzewa herbacianego, możesz z łatwością wykonać ów olejek samodzielnie. Poniżej znajdziesz wskazówki, jak to zrobić krok po kroku:
- Włóż liście do garnka i przykryj je wodą. Umieść koszyczek do gotowania na parze w garnku ponad powierzchnią wody.
- Umieść w koszyczku miarkę kuchenną.
- Przykryj garnek odwrotnie położoną pokrywką, tak aby uchwyt skierowany był w stronę miarki.
- Zagotuj wodę. Roztwór ulegnie kondensacji, będzie parować i ściekać po uchwycie do miarki.
- Umieść około czterech kostek lodu na powierzchni odwróconej pokrywki, aby przyspieszyć kondensację pary wodnej.
- Gdy cały lód stopnieje, wyłącz gaz.
- Zdejmij pokrywkę i wylej wodę pozostałą po roztopieniu się lodu, następnie wyjmij z garnka szklaną miarkę.
- Wylej zawartość miarki do rozdzielacza, bacząc, by zawór odcinający w jego dolnej części był zamknięty. Zamknij górną część rozdzielacza i energicznie potrząśnij.
- Odwróć rozdzielacz, a następnie otwórz go, aby spuścić ciśnienie. Olejek będzie się unosił na powierzchni wody – obie substancje ulegną dokładnemu rozdzieleniu.
- Umieść szklaną butelkę pod zaworem i wypuść wodę. Przelej olejek do ciemnej szklanej butelki.
- Powtórz proces do trzech razy, aby pozyskać więcej olejku z liści.
Przepis na wykonanie olejku zaczerpnięty ze strony: www.olej.edu.pl.
Hm. W sumie destylacja świeżych liści krzewu herbacianego (Camelia sinensis) może być ciekawa. Musiałabym pozgłębiać temat. Trzeba tylko mieć na uwadze, że zdecydowana większość olejków z „Drzewa Herbacianego” lub „Tea Tree Oil”, to olejki z innej niż herbata rośliny. Tak jak jest na pierwszym zdjęciu, to Melaleuca alterfnifolia i to właśnie ona nazywa się Drzewem Herbacianym (Narow-leaved Papperbark, Narrow-leaved Tea Tree, Snow-in-summer).
Znalazłaś może destylaty z właściwej herbaty?