Ostatnio było co nieco o leczniczych właściwościach kardamonu. To co prawda stosunkowo droga przyprawa, ale na szczęście na spokojnie jest dostępna na naszym terenie, więc wykorzystanie jej do przygotowania herbaty czy naparu nie stanowi wielkiego problemu. Dziś zatem zapowiadane przykłady przepisów do przygotowania cudownie aromatycznych napojów z dodatkiem kardamonu!
Napar z kardamonu
Do jego przygotowania potrzebujemy:
- Garść ziaren kardamonu,
- Litr wody.
Zrobienie naparu jest wyjątkowo proste. Ziarna rozgniatamy, aby uwolniły swoje olejki. Można to zrobić na przykład w moździerzu. Następnie wrzucamy je do wysokiego naczynia i zalewamy wrzącą wodą. Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Przed wypiciem najlepiej odcedzić ziarna dla wygody.
Syrop z kardamonu
Może być aromatycznym dodatkiem do kawy czy herbaty. Przygotowany wcześniej, pozwala cieszyć się smakiem kardamonu dłużej i jest szybciej dostępny. Aby przygotować ją, potrzebne będą:
- Pół litra wody,
- 30 dag białego lub brązowego cukru,
- 2 łyżki miodu,
- 5 ziaren kardamonu,
- 1 gwiazdka anyżu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- Pół łyżeczki startego imbiru,
- kilka goździków,
- 1 mandarynka.
Wodę wlewamy do garnka. Dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. Mandarynkę obieramy ze skórki, dzielimy na cząstki i w takiej formie dodajemy. Podgrzewamy prawie do wrzenia, często mieszając, żeby nic się nie przypaliło i by składniki miały szansę wymieszać smaki, i aromaty. Następnie zdejmujemy garnek z kuchenki i odstawiamy do wystygnięcia. Płyn powinien mieć gęstawą konsystencję. Po ostygnięciu przelewamy go do buteleczek. Można go wykorzystywać jako dodatek do kawy i herbaty, ale też do ciast i deserów.
Herbata z mlekiem i kardamonem
Do przygotowania należy zgromadzić następujące składniki:
- 1 łyżka strączków kardamonu,
- 1 łyżka czarnej herbaty liściastej,
- Pół litra wody,
- Cukier do smaku,
- Mleko (może być skondensowane lub zwykłe).
Kardamon miażdżymy, aby uwolnić aromat. Wodę podgrzewamy w garnku, a następnie dodajemy do niej herbatę i kardamon. Po kilku minutach, gdy napar naciągnie zmniejszamy ogień i dodajemy cukier i mleko. Przed wypiciem przecedzamy herbatę.