To wyzwanie dla bardziej cierpliwych i wytrwałych, bo przecież przygotowanie karczku nie zajmuje mało czasu. Warto go poświęcić, żeby wydobyć pyszny smak mięsa i by miało czas nabrać pysznego, herbacianego aromatu. Wszak herbata nie musi być wyłącznie na słodko albo wyłącznie dodatkiem do słodkich przysmaków i deserów. Znakomicie sprawdzi się jako dodatek do dania wytrawnego.
Składniki do dania
- Pół kilograma świeżej karkówki wieprzowej,
- Pół litra gorącego bulionu, najlepiej naturalnego, gotowanego na warzywach, nie z kostki rosołowej,
- 2-3 torebki mocnej czarnej herbaty,
- 1 szklanka dobrego wytrawnego wina,
- 2 słodkie jabłka,
- 1 duża cebula,
- kilka ząbków czosnku (w zależności od umiłowania czosnkowego aromatu),
- papryka słodka w proszku,
- gałka muszkatołowa,
- sól i pieprz,
- 3 łyżki oleju.
Przygotowanie karkówki w herbacie
W mięsie nacinamy niewielkie otwory. Czosnek kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy kilka kawałków w mięso. Dodatkowo mięso przyprawiamy słodką papryką w proszku, solą i pieprzem. Nacieramy je przyprawami i pozostawiamy w lodówce na przynajmniej pół godziny, żeby nabrało smaku przypraw. Można oczywiście przygotować je wcześniej, nawet poprzedniego dnia, żeby aromaty miały więcej czasu na przenikanie się w karkówce. Ugotowany wcześniej bulion warzywny podgrzewamy i wrzucamy do niego torebki herbaty. Pozostawiamy pod przykryciem na około 10 minut, żeby nabrał smaku i aromatu. Przyprawione mięso podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, aby z obu stron nabrał złotego koloru. Następnie podlewamy odrobiną herbacianego bulionu. Przykrywamy i dusimy przez około półtorej godziny, co jakiś czas podlewając bulionem i odwracając kawałki mięsa. Pod koniec duszenia przygotowujemy sos. Obieramy jabłka i cebulę. Jabłka kroimy w grubą kostkę, a cebulę w piórka. Dodajemy je do pozostałego wywaru herbacianego i dolewamy wino. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. Kiedy mięso będzie gotowe, kroimy je w plastry. Podajemy podlane aromatycznym sosem.