Przyznaję bez bicia – kawa z Oreo to raczej pyszny deser niż klasyczny napój z kofeiną. Dużą ilość mleka i kawy łączymy z kruchymi ciasteczkami, rurkami waflowymi oraz bitą śmietanką. Mam świadomość, że to olbrzymia dawka cukru, ale czasami nie sposób odmówić sobie takiej przyjemności!
Ciasteczka Oreo się kocha albo nienawidzi – te markizy podbiły serca klientów na całym świecie. Choć tak naprawdę ciężko jest określić, dlaczego te a nie inne ciasteczka stały się tak popularne. Oreo są najlepiej sprzedającymi się ciasteczkami w Stanach Zjednoczonych. Od 1912 roku sprzedano ich 362 miliardy sztuk! Dwa czekoladowe herbatniki ze słodkim kremem (i to nie waniliowym – przeczytajcie sobie skład!) stanowią bazę nie tylko do kawy, ale także różnego rodzaju deserów, shake’ów, tart i lodów. Rodzina produktów Oreo rozrasta się w błyskawicznym tempie: są już dostępne słodycze Oreo w czekoladzie, z kremem orzechowym, kremem truskawkowym, z podwójnym nadzieniem i wiele innych.
Polecam wykorzystanie do tego przepisu ekspresu ciśnieniowego do kawy na kapsułki – jedna kapsułka z latte macchiato skutecznie przyśpiesza pracę nad tym efektownym deserem! Tutaj znajdziecie pomocne tricki, jak zrobić bazę kawową do kawy z oreo: Jak zrobić pyszną latte?
W okresie letnim, proponuję zamienić gorącą kawę na wersję mrożoną ice coffee. Wówczas używamy rozpuszczalnej kawy i chudego mleka 0,5% tłuszczu, a na dno szklanki do latte dodajemy 2-3 kostki lodu. Jeśli chcemy, aby nasza kawa z Oreo miała jeszcze bardziej podkręcony smak ciasteczek, to redukujemy o połowę ilość kawy, a na jej miejsce dajemy dwie gałki lodów o smaku Oreo.
Kawa z Oreo – przepis
Składniki: szklanka latte macchiato, 4 ciasteczka oreo, 100ml śmietanki 36%, 2 puste rurki waflowe, syrop czekoladowy, jedna łyżeczka wiórek czekoladowych.
Wykonanie: Na dno szklanki do latte kruszymy dwa ciasteczka oreo. Przygotowujemy latte macchiato z ekspresu kapsułkowego. Na wierzch dodajemy ubitą uprzednio porcję bitej śmietanki (w wersji dla leniwych wystarczy bita śmietana w spray’u). Delikatnie układamy pozostałe dwa ciasteczka na wierzchu pianki, na boki wkładamy dwie rurki waflowe, polewamy sosem czekoladowym, posypujemy wiórkami z czekolady i od razu podajemy.