Wiosna w pełni, do lata coraz bliżej, chętniej spędzamy czas na świeżym powietrzu i z pewnością planujemy już wakacyjne podróże. Jednak dla wielu z nas wizja zbliżającego się lata wcale nie jest optymistyczna. Sylwetka bowiem posiada jeszcze „zimową oponkę”, która po Świętach Wielkanocnych może stać się jeszcze większa. Dlatego warto jak najszybciej pomyśleć o skutecznych sposobach na utratę kilogramów. Jednym z nich czerwona herbata na odchudzanie.
Czerwona herbata – właściwości odchudzające
Czerwona herbata to bardzo skuteczny, a przy tym aromatyczny i smaczny sposób na utratę zbędnych kilogramów. Ten rodzaj herbaty przyśpiesza przemianę materii i wspomaga metabolizm tłuszczów. Po czerwoną herbatę należy sięgnąć szczególnie po tym, jak zjemy tłusty i obfity posiłek. Dzięki niej tłuszcze zostaną wchłaniane w mniej skomplikowanej postaci, a ich większa ilość od razu zostanie przetworzona w energię. W taki sposób działają zawarte w herbacie polifenole i enzymy, które regulują produkcję żółci przez trzustkę oraz pracę żołądka.
Proces odchudzania wspomaga również teina. Wzbogacając kurację odchudzającą, należy wypijać od 4 do 6 kubków/filiżanek naparu czerwonej herbaty dziennie, około pół godziny po każdym posiłku. Nie należy pić tego naparu na czczo! Czerwona herbata wypłukuje bowiem magnez z organizmu, działając moczopędnie i oczyszczająco. Pamiętać trzeba, że czerwona herbata na odchudzanie powinna być jedynie elementem diety i aktywnego trybu życia. Pijąc sam napar nie osiągniemy zamierzonych rezultatów.
Inne właściwości czerwonej herbaty
Napar z liści czerwonej herbaty (najzdrowsza, najlepsza i najskuteczniejsza właśnie jest herbata liściasta) posiada dobroczynne działanie dla wszystkich narządów w naszym organizmie. Oczyszcza ciało
z toksyn – ma działanie moczopędne oraz obniża poziom cholesterolu. Ponadto regularne spożywanie czerwonej herbaty wzmacnia odporność organizmu i poprawia pracę układu krążenia, obniżając ciśnienie krwi. W czerwonej herbacie zawarte są także następujące minerały: wapń, mangan, fluor oraz białko. Herbata zapobiega również powstawaniu próchnicy, chroniąc szkliwo i dziąsła zębów. Dzięki niej poprawia się też nasza koncentracja.
Jak parzyć czerwoną herbatę?
Parzenie czerwonej herbaty różni się od przenia herbaty czarnej i wymaga odpowiedniej wiedzy. Dzięki właściwemu zaprzeniu napar nie straci swoich cennych właściwości. Herbata czerwona parzona powinna być wodą o temperaturze około 90-96 stopni przez 4 minuty. Aby zwiększyć intensywność, trzeba użyć więcej liści, a nie wydłużać czas parzenia. Liście czerwonej herbaty mogą być zaparzane kilkukrotnie – nawet trzykrotnie. Pamiętać jednak trzeba, aby po upływie czasu parzenia wyjąć sitko z liśćmi.