Czerwona herbata na odchudzanie


Wiosna w pełni, do lata coraz bliżej, chętniej spędzamy czas na świeżym powietrzu i z pewnością planujemy już wakacyjne podróże. Jednak dla wielu z nas wizja zbliżającego się lata wcale nie jest optymistyczna. Sylwetka bowiem posiada jeszcze “zimową oponkę”, która po Świętach Wielkanocnych może stać się jeszcze większa. Dlatego warto jak najszybciej pomyśleć o skutecznych sposobach na odchudzanie. Jednym z nich jest picie czerwonej herbaty.

Czerwona herbata -właściwości odchudzające

Czerwona herbata na odchudzanie, to bardzo skuteczny, a przy tym aromatyczny i smaczny sposób na utratę zbędnych kilogramów. Ten rodzaj herbaty przyśpiesza przemianę materii, a przede wszystkim wspomaga metabolizm tłuszczów. Po czerwoną herbatę należy sięgnąć szczególnie gdy zjemy tłusty i obfity posiłek, dzięki niej tłuszcze zostaną wchłaniane w mniej skomplikowanej postaci, a ich większa ilość od razu zostanie przetworzona w energię. W taki sposób działają zawarte w herbacie polifenole i enzymy, które regulują produkcję żółci przez trzustkę oraz pracę żołądka. Proces odchudzania wspomaga również teina. Wzbogacając kurację odchudzającą należy wypijać od 4 do 6 kubków/filiżanek naparu czerwonej herbaty dziennie około pół godziny po każdym posiłku. Nie należy pić tego naparu na czczo gdyż, czerwona herbata wypłukuje magnez z organizmu, działając moczopędnie i oczyszczająco. Pamiętać trzeba, że czerwona herbata na odchudzanie powinna być jedynie elementem diety i aktywnego trybu życia. Pijąc sam napar nie osiągniemy zamierzonych rezultatów.

Inne właściwości czerwonej herbaty

Napar z liści czerwonej herbaty (najzdrowsza, najlepsza i najskuteczniejsza właśnie jest herbata liściasta) posiada dobroczynne działanie na funkcjonowanie wszystkich narządów w naszym organizmie. Oczyszcza ona z toksyn ciało, bowiem ma działanie moczopędne oraz obniża poziom cholesterolu. Ponadto regularne spożywanie czerwonej herbaty wzmacnia odporność organizmu i poprawia pracę układu krążenia, obniżając ciśnienie krwi. W czerwonej herbacie zawarte są także następujące minerały: wapń, mangan, fluor oraz białko. Herbata zapobiega również powstawaniu próchnicy, chroniąc szkliwo i dziąsła zębów. Dzięki niej poprawia się też nasza koncentracja.

Jak parzyć czerwoną herbatę?

Parzenie czerwonej herbaty różni się od przenia herbaty czarnej i wymaga odpowiedniej wiedzy. Dzięki właściwemu zaprzeniu napar nie straci swoich cennych właściwości. Herbata czerwona parzona powinna być wodą o temperaturze około 90-96 stopni przez 4 minuty. Aby zwiększyć intensywność trzeba użyć więcej liści, a nie wydłużać czas parzenia. Liście czerwonej herbaty mogą być zaparzane kilkukrotnie – nawet trzykrotnie. Pamiętać jednak trzeba, aby po upływie czasu parzenia wyjąć sitko z liśćmi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.