Herbaty wspomagające trawienie – trzy przepisy

Nasz układ pokarmowy po Świętach Wielkanocnych i przed długim weekendem majowym potrzebuje wsparcia. Kiedy już skonsumujemy wszystkie świąteczne zapasy, zaczynamy myśleć o pysznościach jakie pojawią się na grillu w czasie majówki. Dlatego warto wesprzeć swój żołądek i wątrobę w naturalny sposób. Herbaty wspomagające trawienie, to szybki i skuteczny sposób na poprawę samopoczucia. Dzięki nim z pewnością poczujemy ulgę, nawet po przejedzeniu.

Herbaty na trawienie – przepisy

Herbaty wspomagające trawienie to zioła, które bez problemu kupimy w każdym markecie, czy aptece bez konieczności udawania się do specjalistycznych sklepów (chociaż warto). Herbatę miętową, rumiankową, melisę, czystek a do tego imbir warto mieć w swojej szafce. Poniżej trzy przepisy na herbaty wspomagające trawienie, które z powodzeniem mogą pojawić się na stole jako napój dla wszystkich gości,

Herbata miętowa

herbata miętowa

Herbata miętowa jest najprostsza i najszybsza w przygotowaniu. Świeże listki mięty, lub mięte suszoną zalewamy wrzącą wodą i parzymy pod przykryciem około 5 minut. Napar z mięty smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno z kostkami lodu. Aby wzbogacić smak tej herbatki można dodać do dzbanka plastry cytryny.

Herbata rumiankowa

Rumianek od stuleci doceniany jest za szereg właściwości zdrowotnych, także tych wspomagających układ pokarmowy. Kiedy męczą nas wzdęcia i skurcze trzeba przygotować napar z jednej łyżeczki suszonych kwiatów rumianku i jednej łyżeczki passiflory. Zioła zalewamy szklanką wrzącej wody, zaparzamy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie odcedzamy napar, którego smak dodatkowo można wzbogacić łyżeczką naturalnego miodu lub domowego soku malinowego.

Herbata z czystka

Czystek to kolejna roślina, która w naturalny sposób podkręca nasz metabolizm. Herbatka z suszu czystka z dodatkiem aromatycznych przypraw z pewnością poprawi też nas nastrój. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali jednej łyżki suszu z czystka, szczypty cynamonu i kurkumy oraz szczyptę chilli, a także łyżkę octu jabłkowego i łyżkę miodu naturalnego oraz kilku plastrów cytryny. Susz z czystka umieszczamy w dzbanku lub imbryku i zalewamy go około dwiema szklankami wrzątku. Parzymy przez 8 minut i następnie odcedzamy fusy z czystka. Dodajemy po szczypcie: cynamonu, kurkumy i chilli, dokładnie mieszamy, dolewamy łyżkę octu jabłkowego i dorzucamy plastry cytryny. Dla uzyskania słodszego smaku dodajemy łyżkę miodu.

Powyższe przepisy na herbatki wspomagające trawienie są przykładem, że zioła oprócz leczniczych właściwości mogą też świetnie smakować. A może i Wy macie swoje sprawdzone i pyszne przepisy na poprawę trawienia?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.