Nasz układ pokarmowy po Świętach Wielkanocnych i przed długim weekendem majowym potrzebuje wsparcia. Kiedy już skonsumujemy wszystkie świąteczne zapasy, zaczynamy myśleć o pysznościach, jakie pojawią się na grillu w czasie majówki. Dlatego warto wesprzeć swój żołądek i wątrobę w naturalny sposób. Herbaty wspomagające trawienie, to szybki i skuteczny sposób na poprawę samopoczucia. Dzięki nim z pewnością poczujemy ulgę, nawet po przejedzeniu.
Herbaty na trawienie – przepisy
Herbatki wspomagające trawienie to nic innego, jak zaparzone zioła, które bez problemu kupimy w każdym markecie, czy aptece. Opcjonalnie, możemy wybrać się także do specjalistycznych sklepów zielarskich. Herbatę miętową, rumiankową, melisę, czystek, a do tego imbir zawsze warto mieć w swojej szafce. Poniżej trzy przepisy na herbaty wspomagające trawienie, które z powodzeniem mogą pojawić się na stole jako napój dla wszystkich gości.
Herbata miętowa
To zdecydowanie najprostsza i najszybsza w przygotowaniu lecznicza herbata. Świeże listki mięty, lub miętę suszoną, zalewamy wrzącą wodą i parzymy pod przykryciem około 5 minut. Napar z mięty smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno z kostkami lodu. Aby wzbogacić smak tej herbatki, można dodać do dzbanka plastry cytryny.
Napar rumiankowy
Rumianek od stuleci doceniany jest za szereg właściwości zdrowotnych, także tych wspomagających układ pokarmowy. Kiedy męczą nas wzdęcia i skurcze, trzeba przygotować napar z jednej łyżeczki suszonych kwiatów rumianku i jednej łyżeczki passiflory. Zioła zalewamy szklanką wrzącej wody, zaparzamy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie odcedzamy napar, którego smak dodatkowo można wzbogacić łyżeczką naturalnego miodu lub domowego soku malinowego.
Herbaty z czystka
Czystek to kolejna roślina, która w naturalny sposób podkręca nasz metabolizm. Herbatka z suszu czystka z dodatkiem aromatycznych przypraw z pewnością poprawi też nas nastrój. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali jednej łyżki suszu z czystka, szczypty cynamonu i kurkumy oraz szczyptę chilli. Przyda się także łyżka octu jabłkowego i łyżka miodu naturalnego oraz kilka plastrów cytryny. Susz z czystka umieszczamy w dzbanku lub imbryku i zalewamy go około dwiema szklankami wrzątku. Parzymy przez 8 minut i następnie odcedzamy fusy. Dodajemy po szczypcie: cynamonu, kurkumy i chilli, dokładnie mieszamy, dolewamy łyżkę octu jabłkowego i dorzucamy plastry cytryny. Dla uzyskania słodszego smaku dodajemy łyżkę miodu.
Powyższe przepisy na herbatki wspomagające trawienie są przykładem, że zioła oprócz leczniczych właściwości mogą też świetnie smakować. A może i Wy macie swoje sprawdzone i pyszne przepisy na poprawę trawienia?