Domowe napoje izotoniczne

Napoje izotoniczne, to napoje wydawać by się mogło tylko dla sportowców. Tak przynajmniej sugerują nam reklamy, jednak zawarte w nich cenne właściwości są potrzebne każdemu z nas – zwłaszcza w czasie upałów. Chcąc uchronić swoje ciało przed zgubnymi skutkami odwodnienia w wyniku uprawiania sportów, czy też wysokich temperatur lub ciężkiego wysiłku fizycznego najlepiej sięgnąć po izotoniki domowej produkcji. Takie naturalne napoje izotoniczne są smaczniejsze niż, te dostępne powszechnie na sklepowych półkach.

Napoje izotoniczne – co to jest?

izotonik

Głównym celem napojów izotonicznych jest wyrównanie poziomu wody oraz elektrolitów. Uzupełniają też witaminy i sole mineralne, które są wydalane wraz z potem, np. podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Właściwy poziom elektrolitów pozwala na szybkie ugaszenie pragnienia i uzupełnienie utraconych mikroelementów. Izotoniki charakteryzują się też niską ilością cukru i w niewielkim stopniu są nasycone dwutlenkiem węgla. Dostępne są w formie gotowych napojów lub proszku, można je także przygotować we własnym domu z dostępnych pod ręką produktów.

Napoje izotoniczne – przepisy

napoje izotoniczne

Chcąc uzupełnić poziom elektrolitów i minerałów, a dodatkowo orzeźwić swoje ciało przed pójściem na trening czy też w upalny dzień możemy samodzielnie przygotować izotoniki.

Orzeźwiający napój izotoniczny

50 gram glukozy, którą można kupić np. w aptece lub sklepie spożywczym mieszamy z jednym litrem wody. Do tak przygotowanego płynu dodajemy sok z cytryny lub połowy pomarańczy, co wzbogaci i orzeźwi smak. Napój można schłodzić.

Izotonik z miodem

Miód – około czterech płaskich łyżek dodajemy do niepełnego litra wody. Następnie wciskamy sok z jednej cytryny i dodajemy szczyptę soli. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy, aż miód i sól całkowicie się rozpuszczą. Chcąc wzbogacić smak można dodać więcej soku cytrynowego lub z innych owoców np. pomarańczy.

Mocno energetyczny napój izotoniczny

Do przygotowania tego napoju będą potrzebne nam następujące składniki: pięć płaskich łyżek glukozy, około dwóch płaskich łyżek fruktozy oraz szczypta soli, sok z owoców cytrusowych do smaku i litr wody. Wszystkie składniki mieszamy bardzo dokładnie, aby poprawić smak warto dodać kilka kropli soku ze świeżo startego imbiru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.