Nie ma lepszej kaw o poranku niż ta, którą przygotowuje się z automatycznego ekspresu. Jak działa wysokociśnieniowy ekspres do kawy, jaką wybrać do niego kawę i dlaczego (wysoka) cena nie zawsze idzie w parze z jakością? Tego wszystkiego dowiecie się z dzisiejszego wpisu!
Z czego składa się ekspres do kawy?
Ma on trzy podstawowe elementy:
Grzałka – im większą ma moc, tym szybciej się nagrzewa urządzenie i parzy kawę. Na rynku można dostać grzałki o mocy od 800W do nawet 1500W. W przypadku urządzeń przeznaczonych dla punktów gastronomicznych, moc grzewcza jest znacznie większa, niemniej zasada działania identyczna.
Pompa ciśnieniowa – najczęściej spotykaną pompą ciśnieniową jest ta o wartości 15 barów. Zasysa ona wodę z pojemnika, podgrzewa przy użyciu pompy i przepuszcza przez sito z kawą. W przeciwieństwie do grzałki, sama moc pompy nie ma bezpośredniego wpływu na jakość naparu (równie smaczna wychodzi kawa z ekspresu 10 barowego, jak i 15 barowego). Pompa pozwala także zassać gorące powietrze, które służy do ubijania mleka.
Pojemnik na wodę – nowe modele ekspresów do kawy posiada specjalny filtr przeciwko chlorowi, dlatego można w nim parzyć wodę z kranu (osobiście preferuję wodę butelkowaną, sama używam Ustronianki). Niektóre maszyny są wyposażone w specjalny dozownik, który pozwala odmierzyć taką ilość wody, jaka jest potrzebna do zaparzenia jednej filiżanki.
Wśród innych akcesoriów znajduje się kolba (do zaparzenia jednej lub dwóch filiżanek), ubijak do kawy i łyżeczkę pozwalającą odmierzyć porcję kawy (7mg) oraz pojemnik do spieniania mleka. Z kolei takie elementy jak specjalny pojemnik na mleko, wbudowany młynek lub dodatkowe szczoteczki czyszczące nie zawsze są dodawane do podstawowej wersji ekspresu.
Jak działa urządzenie?
Po włączeniu ekspresu swoją pracę rozpoczyna grzałka. Podgrzewa ona wodę do maksymalnej temperatury 95 stopni Celsjusza, a następnie dzięki pompie ciśnieniowej przepuszcza gorącą wodę przez sito. Krótki czas parzenia kawy, trwający około 20-30 sekund pozwala uzyskać aromatyczny napój pozbawiony specyficznej goryczki, ze znacznie mniejszą zawartością kofeiny (około 40%). Każdy ekspres pozwala przygotować jednorazowo maksymalnie dwie filiżanki kawy. Oczywiście w wysokociśnieniowym ekspresie do kawy można użyć wyłącznie naturalnej, świeżo zmielonej kawy. Wszelkie inne rodzaje (rozpuszczalna, w kapsułkach, z dodatkiem mleka w proszku) są niedopuszczalne.
Dlaczego drogi ekspres do kawy nie zawsze jest lepszy
Spójrzmy prawdzie w oczy – niewiele osób może sobie pozwolić na zakup profesjonalnego ekspresu wartego kilka tysięcy złotych. Niemniej wśród internautów i moich znajomych panuje przekonanie, że urządzenie za 4000 złotych jest o wiele lepsze niż te za 1500 złotych. Otóż niekoniecznie. Drogi ekspres do kawy bardzo często posiada identyczne wyposażenie techniczne jak tańszy odpowiednik. Użytkownik płaci tak naprawdę za dodatkowe gadżety, takie jak wbudowany młynek do kawy, opcję automatycznego spieniania mleka lub zautomatyzowanego programu przygotowania określonego rodzaju kawy (espresso, latte lub cappuccino). Dotykowe panele LCD i opcje zaprogramowania urządzenia tak, by samo się włączyło i zaparzyło kawę są wliczone w relatywnie wysokie ceny ekspresów. Jeśli marzysz o kupnie urządzenia, a nie stać Cię na droższy model, to nie ma co się załamywać. Tańszy odpowiednik również umożliwi przygotowanie aromatycznego espresso, które wszak stanowi bazę dla każdego rodzaju napoju.