(Nie)zdrowa kawa

Ponoć kawa jest niezdrowa. Bo negatywnie wpływa na pracę sera, bo powoduje wrzody żołądka, bo bardzo obciążą pracę wątroby, bo zaburza wewnętrzny rytm snu, bo… i wymieniać tak można w nieskończoność. Jak spróbuję dowieść, spożywana w rozsądnych ilościach kawa bardzo pozytywnie wpływa na cały organizm.

O jakiej kawie mowa?

Już w XIX wieku astmę leczono kubkiem mocnej kawy!
Już w XIX wieku astmę leczono kubkiem mocnej kawy!

Na początku należy zaznaczyć, że mowa wyłącznie o naturalnej, zaparzanej w ekspresie i spożywanej w liczbie 2 filiżanek dziennie kawie. Biorąc pod uwagę ten rodzaj napoju można mieć pewność, że nie szkodzi on naszemu ciału, w przeciwieństwie do wszelkich kawopodobnych mieszanek typu 3 w 1, ice coffee, waniliowy napój kawowy i tym podobnych, chemicznych i wysoce niezdrowych półproduktów.

(Nie) zdrowa kawa? Bardzo zdrowa!

Wśród wielu zalet picia małej czarnej najczęściej wymienia się:

  • Pobudzenie ośrodka układu nerwowego dzięki kofeinie, która wpływa na receptory dopaminy;
  • Stymulację ośrodka logicznego myślenia i długotrwałej pamięci dzięki działaniu analeptycznemu;
  • Przyśpieszenie czynności serca i krótkotrwale podnosi ciśnienie z racji chwilowego zwiększenia wyrzutowego mięśnia sercowego;
  • Rozszerzenie naczyń krwionośnych, dzięki czemu komórki są lepiej utlenione;
  • Metabolit z kofeiny przyśpiesza naturalny metabolizm tłuszczów dzięki pobudzeniu soków trawiennych w żołądku oraz metabolizm glukozy (dlatego zapobiega powstawaniu cukrzycy typu 2);
  • Teofilina, o właściwościach zwiotczających, łagodzi bóle mięśni gładkich, ułatwia oddychanie i daje przyjemne uczucie odprężenia;
  • Dzięki związkom polifenolowym obniża się zawartość cholesterolu LDL i zostaje zahamowana produkcja blaszek miażdżycowych;
  • Związki zawarte w kawie chelatują jony metali, co pomaga usuwać metale ciężkie z organizmu;
  • Regularne picie kawy zmniejsza powstawanie transpeptydazy γ – glutamylowej odpowiedzialnej za stres oksydacyjny;
  • Antyutleniacze ograniczają wydzielanie histaminy odpowiedzialnej za astmę;
  • To naturalne źródło witaminy PP, potasu, magnezu i niacyny;

To tylko garść informacji na temat pozytywnego wpływu kawy na ludzki organizm. Naukowcy od lat pracują nad właściwościami tych aromatycznych ziaren. Obecnie trwają badania mające ustalić realny wpływ picia kawy i ograniczenie ryzyka zapadnięcia na chorobę Alzheimera, Parkinsona oraz raka prostaty. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej szczegółów na temat kawy, to wejdź tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.