Nie od dziś wiadomo, że czekolada idealnie komponuje się ze smakiem kawy. I nie mówię tutaj tylko o jedzeniu kilku kostek do filiżanki espresso, lecz o znacznie szerszym zastosowaniu w słodkich przepisach.
W czym tkwi sekret dobrego smaku?
Kakao – główny składnik czekolady – jest odpowiedzialne za ten niezwykły i delikatny smak, jaki powstaje przy połączeniu kawy z czekoladą. Z czego to wynika? Otóż z samej budowy ziaren, bowiem zarówno ziarna kawy, jak i kakaowca mają wiele zbliżonych do siebie lub niemal identycznych związków aromatycznych. Podobne warunki klimatyczne (podłoże, ziemia, czas uprawy i zbioru) oraz palenia ziaren (tak, ziarna kakaowca również podlegają paleniu) sprawiają, iż aromaty się uzupełniają i przełamują nutki goryczy, jakie powstają podczas obróbki ziaren.
Dobór czekolady do kawy
Nie każdy rodzaj czekolady nadaje się do połączenia z kawą. Bardzo dobrze komponuje się kawa z czekoladą o dużej zawartości kakao, czyli o smaku gorzkim (na przykład marki Wawel z 90% zawartością kakao), deserowa ( tu polecam „Jedyną” od Wedla) lub ewentualnie klasyczną czekoladę mleczną (moim faworytem jest czekolada Milka). O dziwo, sięgając po inne słodycze, na przykład ptasie mleczko, zupełnie nie sprawdza się połączenie smaku kawy i słodkości o smaku kawowym. tutaj znajdziecie kilka sprawdzonych przeze mnie czekolad, po które sięgam podczas picia kawy.
Czy kawa z czekolada tuczy?
Otóż nie. Dlaczego? Wszystko zależy od tego, jak poda się ów napój. Jeśli przestrzega się tych trzech podstawowych rzeczy, tzn.
nie dodaje cukru i słodzików;
unika gotowych śmietanek, zagęszczaczy i zabielaczy w proszku;
dodaje naturalne przyprawy, takie jak kardamon, kakao lub cynamon
to można mieć 100% pewność, iż taki napój będzie nie tylko pyszny, ale przede wszystkim zdrowy (bo zawiera antyoksydanty) oraz niskokaloryczny (kawiarniane frappe i inne kawopodobne napoje mają w składzie ogromne ilości tłuszczu, cukru i zagęszczaczy).
A co z deserami?
Cóż, jeśli tylko Twój ulubiony deser lub smakołyk zawiera w składzie kawę lub kakao, to podczas ich przygotowywania należy dodać odrobinę rozpuszczalnej kawy lub odrobinę proszkowanego kakao, których nie ma w składzie, np. podczas rozpuszczania polewy czekoladowej). Spróbuj, z pewnością nie będziesz tego żałować!