Zachęcona ostatnim odcinkiem Masterchefa, postanowiłam przyrządzić domowe trufle czekoladowe. Trudne zadanie? Wręcz przeciwnie! Wystarczy jedynie dobra czekolada, odrobinę kawy i kilka ulubionych syropów smakowych!
Baza na trufle czekoladowe
- 0,5l śmietany 36%
- 0,5kg dobrej, mlecznej czekolady
- 150g masła
- odrobina espresso lub rozpuszczalnej kawy
Do rondelka wlewamy śmietankę i dodajemy pokrojone w kostki masło. Delikatnie podgrzewamy, na bardzo małym ogniu i dodajemy pokruszoną lub startą na tartce czekoladę. Wszystko mieszać drewnianą łyżką, na sam koniec dodać niewielką porcję kawy, która wzbogaca smak i wydobywa aromat ziaren kakaowca. Gotową masę przelewamy do miseczki i wkładamy do lodówki, aby stężała (tutaj już nie podaję czasu, jest to zależne od mocy urządzenia, rodzaju miseczki i miejsca na półce – im niższe, tym wolniej się to odbywa). Jak już całość zacznie tężeć, to wyjmujemy z lodówki i formujemy z tego kuleczki. Uwaga – całość jest dość lepiąca, dlatego można sobie pomóc, biorąc kakao, w którym to otacza się uformowane kuleczki.
Warianty smakowe
Przed włożeniem masy do lodówki lub zamrażalnika, należy dodać ulubione dodatki smakowe, na przykład kandyzowaną skórkę pomarańczy i cytryny, likier amaretto, płatki migdałowe, syrop miętowy, pokrojone na drobno orzechy (można je karmelizować na suchej patelni z cukrem) albo odrobinę rumu. Całość mieszamy i dalej postępujemy jak w przypadku klasycznych trufli czekoladowym.
Drobne rady
- jeśli nie masz pod ręką śmietanki 36%, to możesz ją zastąpić mlekiem zagęszczonym w puszce lub w kartonie;
- warto wypróbować wariant z białą czekoladą, ale wówczas należy dać mniej mleka a więcej czekolady, która jest o wiele bardziej płynna podczas gotowania;
- gorzka czekolada wymaga dodania słodkich dodatków;
- jeśli masa jest zbyt słodka, to dodaj odrobinę soli;
- za mało słodka masa? zamiast cukru próbuj dodać łyżeczkę miodu;
Smacznego!
One thought on “Domowe trufle czekoladowe”