Wiecie już, komu zawdzięczamy ten fantastyczny wynalazek, jakim jest kawiarka ciśnieniowa, i jaką wybrać, aby długo cieszyć się świeżą i aromatyczną kawą. Ale teraz najważniejsze – w jaki sposób korzystać z kawiarki!
Co należy przygotować?
Przede wszystkim kluczowy jest wybór kawy. Powinniśmy używać świeżo palonej kawy, najlepiej nie starszej niż kilkanaście dni. Ziarna kawy należy zmielić, najlepiej bezpośrednio przed przygotowaniem kawy. Poza tym przygotowujemy naszą kawiarkę. Każda składa się z trzech części:
- Dolnego zbiorniczka na wodę, (którego wielkość wyznacza nam pojemność kawiarki),
- Sitka z lejkiem, do którego wsypujemy zmieloną kawę,
- Górnego zbiornika z pokrywką, w którym zbiera się już gotowa kawa.
Jak używać kawiarki?
Do dolnego pojemnika wlewamy wodę, do wysokości nieco powyżej zaworu, który mamy z boku. Do sitka wsypujemy świeżo zmienioną kawę. Nasypujemy koniecznie do pełna, ale nie ubijamy jej. Można postukać w boki, żeby poziom się wyrównał. Krawędź należy dobrze odczyścić już teraz, żeby nie zostały drobinki kawy, bo przez to trudniej będzie dokręcić ze sobą części. A jest to z kolei kluczowe dla zachowania wysokiego ciśnienia (wszak kawiarka to mini ekspres ciśnieniowy!). tak przygotowany zestaw stawiamy na kuchence na średniej wielkości ogniu. Przez kilka minut nic widocznego nie będzie się działo – czekamy, aż woda w dolnym zbiorniczku zacznie wrzeć. I wtedy zaczyna się cała magia! Najlepiej odkryć pokrywkę po 2-3 minutach, żeby dostrzec moment, kiedy kawa zacznie przesączać się do górnego zbiornika. Będzie to trwało najwyżej kilkadziesiąt sekund. Gdy tylko pojawi się odgłos bulgotania, należy od razu skręcić kuchenkę, a najlepiej zdjąć kawiarkę z palnika, aby się już nie podgrzewała. (Niektórzy zapobiegawczo owijają ją nawet na dole zwilżonym zimną wodą ręcznikiem.) Tak przygotowaną kawę najlepiej przelać od razu do filiżanki, bo zbyt długie podgrzewanie może spowodować, że stanie się gorzka.
Korzystanie z kawiarki wymaga nieco praktyki, ale po kilku próbach szybko można się wprawić i przygotowywaniu aromatycznego espresso.