Bardzo lubię słodkości, więc dziś podzielę się kolejnym przepisem – znanym i uwielbianym w moim rodzinnym domu. Przygotowanie nie jest bardzo wymagające, za to ciasto wygląda bardzo efektownie. A przy tym smakuje wyśmienicie! Zapraszam Was do upieczenia Karmelka.
Przygotowanie karmelu:
Karmel to gotowane mleko skondensowane w puszce. Wystarczy zanurzyć nierozpieczętowaną puszkę do wody, podgrzać do wrzenia i gotować przez trzy godziny. Po ugotowaniu należy ją jeszcze odstawić, aby karmel trochę przestygł.
Przygotowanie ciasta:
- 6 jaj,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki krupczatki,
- 6 łyżek oleju,
- 1 łyżka proszku do pieczenia.
Wszystkie jajka dzielimy na żółtka i białka. Żółtka z cukrem mieszamy w wysokim naczyniu, ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy składniki sypkie – mąkę i proszek do pieczenia – oraz olej. Wszystko mieszamy. Białka w osobnym naczyniu ubijamy mikserem na sztywną pianę. Na samym końcu powoli dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką, aż wszystko się połączy. Tak przygotowane ciasto wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na około 15 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem i wyjmujemy, kiedy się upiecze. Zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy będzie już chłodne, kroimy je na dwie warstwy.
Przygotowanie kremu:
Zawsze używam gotowego kremu do tortów o smaku śmietankowym, korzystając z przepisu na opakowaniu.
W międzyczasie przygotowujemy jeszcze orzechy włoskie. Należy je obrać z łupin i rozwałkować, aby rozkruszyły się na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki są już gotowe! Pozostaje tylko ułożenie ich w odpowiednie warstwy – od góry do dołu:
ORZECHY
KARMEL
BISZKOPT
KREM
BISZKOPT
Smacznego!