Dziś kolejny przepis ze słodkiej serii dodatków do kawy i herbaty – ciasto z miodem, czyli popularny Miodowiec. Zawsze kojarzy mi się z wakacjami spędzanymi u dziadków na wsi, kiedy babcia z dużym uporem podtykała pod nos coraz to kolejne smakołyki, dbając, abym przypadkiem nie zrobiła się głodna. Z takim wspomnieniem i uśmiechem na tę myśl zawsze przygotowuję to ciasto.
Przygotowanie ciasta
Do zagniecenia ciasta będziemy potrzebować:
- 2 i pół szklanki mąki,
- Pół szklanki cukru,
- 4 łyżki rozpuszczonego miodu (powinno wyjść tyle z rozpuszczenia dwóch łyżek stężałego miodu),
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 jajko,
- 4 łyżki śmietany.
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, tak długo, aż się połączą. Dzielimy je na 3 równe części i rozwałkowujemy każdą z nich na wielkość blachy. Pieczemy oddzielnie około 7 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Przygotowanie kremu
Aby przygotować krem, potrzebujemy:
- Kostkę masła,
- Pół litra mleka,
- 4 czubate łyżki kaszy manny,
- 1 szklankę cukru pudru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 surowe żółtko.
Mleko i kaszę mannę mieszamy i zagotowujemy, aby zgęstniała. Tak przygotowaną odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie ucieramy masło z cukrem pudrem i surowym żółtkiem. Następnie dodajemy cukier waniliowy i łączymy. Ostatnim etapem jest dodawanie wystudzonej kaszy manny. Wszystko miksujemy przez kilka minut, aż składniki połączą się, (chociaż małe grudki z kaszy manny zawsze są wyczuwalne, ale według mnie to element dobrego smaku tego ciasta).
Dokończenie ciasta
Na koniec pozostaje już tylko przełożyć upieczone i wystudzone placki gotową masą. Na wierzch dobrze jest przygotować polewę. Oczywiście można wykorzystać gotową polewę do rozpuszczenia, ale ja często wykorzystuję również prosty i szybki przepis:
- Pół kostki margaryny,
- 2 łyżeczki przegotowanej wody,
- Cukier puder,
- Kakao bez cukru.
Wszystkie składniki (kakao i cukier według uznania – ilość trzeba dopasować do gęstości polewy i naszych preferencji słodkości) mieszamy w rondelku i podgrzewamy, aby się połączyły. Ciepłą polewą dekorujemy ciasto. Można jeszcze dodać kolorowe dekoracje. I jest gotowe!
Smacznego!