Lato w pełni! Co prawda nie rozpieszcza nas pogodą, choć w sumie to zależy, jak na to spojrzeć. Właściwie najlepiej opisuje to tytuł bollywoodzkiego przeboju filmowego – „Czasem słońce, czasem deszcz”. Niemniej na każdą pogodę i na każdy nastrój dobre są lody! A w naszym przypadku oczywiście najlepsze z aromatem pysznej herbaty lub zachęcającej zapachem kawki. Dziś stawiam na drugą opcję. Dziś zamieszczam dwa wyjątkowo proste przepisy na lody kawowe – pierwsze całkiem tradycyjne, drugie – dodatkowo lekko „procentowe”, więc raczej niedostępne poniżej 18 roku życia.
Tradycyjne lody kawowe
Do ich przygotowania będziemy potrzebować:
- 250 ml słodkiej śmietany 36%,
- Pół puszki mleka skondensowanego, dobrze schłodzonego,
- 3 czubate łyżeczki dobrej kawy rozpuszczalnej (Tu opcjonalnie można wykorzystać kawę smakową, np. waniliową czy orzechową. Dodatkowy smak doda lekkiego aromatu, a na pewno nie zaburzy smaku.),
- 1 łyżeczka kawy mocno zmielonej,
- Dekoracje: może być kawa, płatki migdałowe, czekoladowe czy cokolwiek innego podpowiada gust i wyobraźnia.
Mleko skondensowane mieszamy z oboma rodzajami kawy. Śmietanę i mieszankę mleczno-kawową schładzamy w lodówce, aby były bardzo zimne. Po wyjęciu z lodówki śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy mikserem. Początkowo zrobi się rzadka, ale ubijamy aż będzie sztywna jak piana z białek. Do tak mocno ubitej śmietany wlewamy mleko skondensowane z kawą i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do pojemnika, w którym chcemy zamrozić lody. Na wierzchu można ułożyć dekoracje – posypać kawą, wiórkami czekoladowymi czy płatkami migdałowymi. Lody trzeba mrozić przynajmniej 6 godzin.
Mocno kawowe lody z alkoholowym posmakiem
Potrzebne nam będą składniki:
- 400 ml śmietanki 36%, ewentualnie 30 %,
- 250 ml zimnego mleka skondensowanego,
- 40 ml likieru kawowego,
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej i odrobina wody.
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, minimalnej ilości wystarczającej, żeby się rozpuściła. Następnie schodził mieszankę, podobnie jak wszystkie pozostałe składniki. Zimną śmietankę ubić na sztywno. Następnie dolać do niej mleko, likier kawowy i napar z kawy. Jeszcze przez chwilę mieszać mikserem, aby składniki się połączyły, a masa miała lekką strukturę. Całą mieszankę przełożyć do jednego bądź mniejszych kilku pojemników i odstawić do zamrożenia.