Już nie raz można było się przekonać na mojej stronie, że kawę i herbatę potrafię wykorzystywać nie tylko do przygotowywania gorącego, aromatycznego napoju. Na tapecie było już wiele – mrożonych wersji, deserów czy potraw wytrawnych z kawą, kosmetyków i dodatków. Dziś chcę zaproponować przygotowanie nalewek kawowych – niesamowicie aromatycznych i smacznych, dla prawdziwych koneserów, ale też dla amatorów w świecie alkoholi i kawy. Co ważne, nalewki z kawą są proste w przygotowaniu, ale, by osiągnęły głębię smaku, wymagają zdecydowanie więcej cierpliwości i czasu niż na przykład standardowe drinki kawowe.
Podstawowe zasady przygotowywania nalewek
Smak kawy w nalewce powinien pochodzić z ziaren kawy, może być ewentualnie z kawy mielonej, nigdy jednak nie powinniśmy wykorzystywać kawy rozpuszczalnej. Nie ma nakazu wykorzystywania jakiegoś konkretnego rodzaju czy marki kawy. Warto testować i poszukiwać takiego smaku, który najbardziej nam odpowiada. Do zrobienia nalewki jako wkładu alkoholowego można używać zarówno tradycyjnej w Polsce wódki, jak i spirytusu. Oczywiście w drugim przypadku, aby nalewka nie powaliła od razu swoją mocą (i nie zbliżyła się zanadto do procentów charakterystycznych dla bimbru), należy ją rozwodnić. Co jeszcze ważne, to wspomnienie o cierpliwości, bo aby nalewka nabrała głębi smaku i aromatu, warto dać jej czas na dojrzewanie. Co prawda, można spróbować smaku już po kilku dniach od przygotowania, to jednak najlepiej odczekać nawet kilka miesięcy, aby móc delektować się pysznym kawowym smakiem. Jeśli już decydujemy się na przechowywanie, najlepiej nasz alkoholowy napój umieścić w butelkach z ciemnego szkła i zadbać o ich szczelne zamknięcie. Następnie należy odstawić dojrzewające nalewki w ciemne miejsce i umiarkowanej temperaturze, aby tam w spokoju mogły dojrzewać.
W kolejnych wpisach oczywiście znajdą się konkretne przepisy na nalewki!
Źródło: Nalewka z kawy, ze strony nalewki-przepisy.pl