Jestem wielbicielką krewetek pod każdą postacią, to moje ukochane owoce morza, rodem z kuchni śródziemnomorskiej. Pałaszuję je, gdy tylko mam okazję i chętnie wypróbowuję nowe pomysły na przygotowanie. Krewetki świetnie sprawdzają się jako przystawka do ciepłego dania na obiad czy kolację, ale można ich użyć również jako bohatera głównego dania. Dziś propozycja na smakowitą przystawkę, częściowo tradycyjną, a częściowo nową. Oczywiście z herbacianym aromatem.
Składniki do przygotowania
Na porcję dla trzech lub czterech osób potrzebujemy:
- 16 sztuk dużych, świeżych krewetek,
- 1 łyżkę skórki świeżo startej z cytryny,
- 80 ml białego wina wytrawnego,
- 100 ml śmietany,
- 80 ml oleju,
- 1 łyżeczkę słodkiej papryki w płatkach,
- 1 łyżeczkę suszonego czosnku w płatkach,
- 2 saszetki lub 2 łyżki liściastej herbaty zielonej,
- 150 ml wody,
- Pieprz i sól do doprawienia.
Przygotowanie przystawki
Rozpoczynamy od przygotowania herbacianej marynaty do krewetek. Saszetki lub susz herbaciany zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na około 10 minut, aby herbata mocno naciągnęła, ale też by przestygła. Następnie do letniego naparu herbacianego dodajemy skórkę z cytryny, słodką paprykę i suszony czosnek. Warto wcześniej przygotować krewetki. Należy je opłukać i osuszyć, a także, jeśli są jeszcze w pancerzykach, oczyścić je, aby były później od razu gotowe do jedzenia. Przygotowane krewetki zalewamy marynatą, nacieramy nią dobrze i odstawiamy na przynajmniej dwie godziny, aby naprały smaku dodatków. Po tym czasie wyciągamy je z marynaty. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na niej krewetki. Są gotowej bardzo szybko, zwykle wystarczy minuta, półtorej na każdej stronie. Lepiej nie smażyć ich dłużej, bo zaczną się bardzo kurczyć. Po zdjęciu ich z patelni, wlewamy na nią białe wino, a po chwili dodajemy śmietanę, aby przygotować sos do przystawki. Całość doprawiamy sobą i pieprzem. Usmażone krewetki układamy na talerzu i polewamy aromatycznym sosem. Warto podawać je również z pieczywem, na przykład ze świeżą bagietką.