Wśród wielu aromatycznych dodatków do herbaty i kawy kardamon uchodzi za jeden z najbardziej ekskluzywnych i aromatycznych. Wszystko dlatego, że jest obok szafranu najdroższą przyprawą świata, więc warto korzystać z niego z rozwagą. Dziś o właściwościach kardamonu i sposobach na wykorzystanie go do przygotowania aromatycznych, korzennych herbat.
Skąd kardamon?
Kardamon oryginalnie pochodzi z Dalekiego Wschodu, gdzie rośnie dziko na terenach Chin, Indii czy Sri Lanki. W plantacjach uprawiany jest w krajach Ameryki Środkowej. W Europie podobno używany był już w starożytności przez Greków, Egipcjan i Rzymian z uwagi na jego właściwości oczyszczające i wonność olejku. Kardamon jest przyprawą korzenną z tej samej rodziny co imbir. Surowcem jest są zazwyczaj nasiona, wykorzystywane w całości lub zmielone, bądź też strączki. Te ostatnie są najtrwalsze – najdłużej utrzymują smak i aromat. Najmniej trwałą formą przyprawy są zmielone nasiona, bo najszybciej wietrzeją w otwartym opakowaniu. Każda jego forma jest bez trudu dostępna w Polsce, w sklepach zielarskich, a nawet w zwykłych supermarketach.
Co dobrego z kardamonu?
Kardamon ma wiele pożytecznych właściwości:
- Uznawany jest afrodyzjak. Picie napojów z dodatkiem kardamonu poprawia libido i zwiększa emocje w chwilach uniesienia.
- Jest bardzo pomocny dla układu pokarmowego. Zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych żołądka, przyspiesza przemianę materii i ma przy tym działanie rozkurczowe. Dzięki temu jest pomocny w radzeniu sobie z dolegliwościami żołądkowymi – niestrawnością, zgagą, wzdęciami czy zaparciami. Wspiera odchudzanie i niszczy bakterie, które często zagnieżdżają się w układzie pokarmowym.
- Ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Dzięki temu sprawdza się wspomagająco przy leczeniu przeziębień. Działa przy tym rozgrzewająco.
- Pozytywnie wpływa na działanie układu moczowego – wspiera oczyszczanie ciała z toksyn.
- Działa rozkurczowo na mięśnie, więc, co ciekawe, leczy czkawkę!
Przepisy na pyszną herbatę i napar z kardamonu już wkrótce!