Na zimno, na rozgrzanie, na wieczór przy choince, na spotkanie w babskim gronie i na wiele, wiele innych okazji. Kawa z rumem – aromatyczna, mocna (nawet podwójnie!) i pobudzająca. W trzech odsłonach do wypróbowania.
Kawa z rumem i bitą śmietaną
Składniki na 4 porcje, na spotkanie z bliskimi:
- 8 łyżeczek dobrej, mielonej kawy,
- Pół litra wody,
- 100 ml rumu,
- 4 czubate łyżeczki cukru, może być brązowy,
- 125 ml słodkiej śmietanki, najlepiej 36%,
- Ewentualnie ziarna kawy dla ozdoby.
Podgrzewamy wodę i zaparzamy kawę. Warto to zrobić w zaparzaczu, żeby od razu pozbyć się fusów. Można też po prostu później ostrożnie przelewać kawę, żeby uniknąć ich przelania. W niedużym rondelku podgrzewamy rum i łączymy go z cukrem. Podgrzewamy do momentu, aż płyn będzie gorący, a cukier w całości się rozpuści. Gorącą kawę rozlewamy do czterech filiżanek, tak samo rum z cukrem dzielimy na 4 porcje i dodajemy do kawy. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno i ozdabiamy kawkę. Wierzch można jeszcze ozdobić ziarnami kawy.
Kawa z rumem i cynamonem
Składniki na kawę dla dwojga:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 2 kieliszki rumu,
- Duża szczypta cynamonu,
- 2 łyżeczki cukru,
- Słodka śmietanka,
- Wiórki czekoladowe do dekoracji.
Kawę zaparzamy gorącą wodą. Oczywiście można wykorzystać też kawę mieloną, jeśli taką wolimy. Filiżanki ogrzewamy, a następnie wsypujemy do nich cukier i zalewamy rumem – po kieliszku na filiżankę. Tę mieszankę zalewamy jeszcze gorącą kawą. Dodajemy cynamon do obu filiżanek i mieszamy. Ozdabiamy śmietaną przygotowaną jak w poprzednim przepisie. Na wierzchu kawę posypujemy wiórkami czekoladowymi i odrobiną cynamonu.
Kawa z rumem i pomarańczą
Składniki na jedną porcję:
- 1 filiżanka espresso,
- 1 pomarańcza,
- Pół kieliszka rumu,
- szczypta cynamonu i goździki,
- miód,
- Ewentualnie bita śmietana.
Sparzamy pomarańczę wrzątkiem. Ścieramy nieco skórki – przyda się później do dekoracji. Przekrawamy ją na połówki i wyciskamy z niej sok. Podgrzewamy go z cynamonem i kilkoma goździkami. Gorące espresso wlewamy do wysokiej szklanki i zalewamy je aromatyzowanym sokiem z pomarańczy i rumem. Słodzimy miodem wedle uznania. Na wierzchu można udekorować bitą śmietaną lub po prostu posypać skórką pomarańczową.