Pamiętacie mój przepis na zielony placek herbaciany? Jak nie, to przeczytajcie ten wpis: https://herbaciara.pl/2018/02/z-zielona-herbata-wsrod-ciast-matcha-w-kuchni-azjatyckiej/. Do tego ciasta idealnie pasuje delikatna herbaciana pianka, którą można dodać zarówno do słodkiej bazy, jak i przygotować jako samodzielny deser.
Uwaga – jogurtowa pianka z zieloną herbatą jest niesłodka, dlatego jeśli chcecie potraktować ją jako samodzielny deser, to dodajcie do niej 3-4 łyżki cukru lub naturalnego słodziku, p. ksylitolu lub erytrytolu.
Gotową kostkę można obtoczyć w rozpuszczonej czekoladzie i wstawić do lodówki, aby szybko zastygła. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną mleka. Do miseczki wkładamy pokrojone kostki i przy pomocy widelca obtaczamy z każdej strony. Przed podaniem wierzch lekko posypać zielonym proszkiem, jak u mnie na obrazku:
Jogurtowa pianka z zieloną herbatą
Składniki: 800gram jogurtu greckiego, 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku, 3 łyżeczki matchy, 1 galaretka cytrynowa
Opcjonalnie: 3 tabliczki deserowej czekolady, 3 łyżeczki matchy i odrobina mleka.
Wykonanie: Galaretkę mieszamy razem z matchą, dodajemy do tego żelatynę i zalewamy 250ml wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia i zostawiamy do ostudzenia. Jak masa napęcznienie, należy dodać jogurt i bardzo dokładnie wymieszać trzepaczką, aby nie było grudek. Tężejącą masę wylać na herbaciany placek lub prostokątną foremkę wyłożoną folią spożywczą i schłodzić do stężenia.
Piankę wyjąć i pokroić na kostki o wymiarze 2x2cm. Idealnie sprawdzą się jako zdrowa i pożywna przekąska dla maluchów lub lekki deser w pracy. Przechowywać w lodówce.
Zielony shake z matchy
Składniki: 2 łyżeczki matchy, 300ml mleka, 2 banany, 1 kiwi
Wykonanie: Matchę bardzo dobrze wymieszaj w mleku, dodaj pokrojone w plasterki banany i jedno kiwi. Blenduj do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy
Przypominam, że wysokogatunkową, japońską dobrą matchę można kupić w sklepach z orientalną żywnością.