Wiosna nadeszła wielkimi krokami i rozsiała słoneczne promienie w niemal każdy zakamarek naszego mieszkania. Także i do szafeczek, gdzie przechowuję swoje ulubione herbaty. Dziś mam dla Was trzy przepisy na pyszną, wiosenną herbatkę – orzeźwiającą, można je pić w letniej temperaturze i na dodatek zabrać ze sobą do kubka na spacer lub w drogę do pracy. Każdy z poniższych przepisów doskonale sprawdzi się jako orzeźwiający napój, uzupełnienie śniadania lub napój idealny w trakcie przerwy w pracy.
Wszystkie przepisy uwzględniają litrowy imbryczek. Proces zaparzania herbaty wygląda następująco:
- Czarna herbata: 3 czubate łyżeczki herbaty zalewamy wodą o temperaturze 98 stopni, zaparzamy 2-3 minuty, po czym oddzielamy napar od liści.
- Zielona herbata: 3 czubate łyżeczki herbaty zalewamy wodą o temperaturze ok. 70 stopni i parzymy od 1 do 3 minut w zależności od upodobań. Po tym czasie oddzielamy napar od liści.
- Owocowa/biała herbata: 3 czubate łyżeczki herbaty zalewamy wodą o temperaturze 70 stopni i parzymy 5 minut, po czym oddzielamy napar od liści.
Skąd wiadomo, kiedy woda ma odpowiednią temperaturę? Sprawdźcie tutaj: https://herbaciara.pl/2015/08/parzenie-herbaty/.
Witaminowa bomba – czarna herbata z cytrusami
Dlaczego cytrusy? Wbrew pozorom, mają one działanie mocno oziębiające nasz organizm, dlatego świetnie sprawdzą się w trakcie pierwszych wiosennych spacerów w słoneczne południe. Koniecznie wybierzcie Darjeeling z oznaczeniem FF – First Flush, czyli pierwszego, wiosennego zbioru. Ma jasny kolor suszu, lekko kwiatowy zapach oraz słodkawy, owocowy posmak.
Składniki: czarna herbata Darjeeling, po 2 plasterki: pomarańczy, cytryny, grejpfruta, limonki.
Wykonanie: do gorącej herbaty wrzucamy plasterki owoców i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Eksplozja orzeźwienia – zielona herbata z imbirem i miętą
O ile zielona herbata z dodatkiem imbiru doskonale rozgrzewa w zimne dni, tak jej wersja z dodatkiem mięty przyjemnie orzeźwia. Ważne, aby nie dodać zbyt dużo imbiru, ponieważ smak będzie dość ostry.
Składniki: zielona herbata Gunpowder lub Shincha (pierwszy zbiór Senchy) 3 cm imbiru świeżego, 7 listków świeżej mięty
Wykonanie: do letniej (nie gorącej!) herbaty dodajemy świeżo starczy imbir oraz lekko zmiażdżone w palcach listki mięty (dzięki temu lepiej uwalniają się olejki eteryczne). Przed podaniem przecedzić przez sitko, aby uchronić się przed drobinkami imbiru.
Owocowy zawrót głowy – herbata z suszonymi owocami
Chociaż wiosna zawitała w nasze progi, to jeszcze trzeba uzbroić się w cierpliwość, zanim będzie można cieszyć się pierwszymi owocami. W związku z tym proponuję wykorzystanie suszonych owoców egzotycznych w połączeniu z esencją z białej herbaty.
Składniki: biała herbata jaśminowa Smocza Perła, pół łyżeczki suszonych skórek pomarańczy, cytryny, ananasa, żurawiny oraz papai.
Wykonanie: białą herbatę zaparzamy gorącą wodą i od razu dodajemy do niej suszone owoce. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny, aby napar wydobył esencjonalny, owocowy smak owoców. Przed podaniem odcedzamy herbatkę przy pomocy sitka.
Zachęcam do podzielenia się Waszymi wiosennymi przepisami na herbatę 🙂