Kawa po belgijsku

Kawa po belgijsku to nic innego jak kawa z jajecznym dodatkiem – na wierzchu napoju zamiast bitej śmietanki znajduje się kurze jajko, a dokładnie ubite na sztywno białko. Oto kawowa awangarda!

Sukces tego przepisu tkwi w bardzo dobrze ubitym białku – musi być sztywne, niemal jak go pieczenia bezy. Najpierw ubijamy białko z odrobiną soli, a pod sam koniec dodajemy cukier waniliowy, aby uzyskać sztywną masę.

Kawa po belgijsku to bardzo przyjemna odmiana od tradycyjnej latte.  Powinna posmakować osobom, które lubują się w nietypowych smakach. Nie ma co się obawiać połączenia kawy i jajka – jest ono często stosowane w kawie z musem jajecznym lub likierem.

We wzbogaconej wersji można wykorzystać dodatkowo żółtko  jajka: kawę wlewamy do połowy szklanki, dodajemy utarty z dwiema łyżeczkami cukru kogiel-mogiel, dolewamy pozostała kawę i dekorujemy pianką.

Tradycja picia kawy z jajkiem przyszła do nas nie tylko z Belgii, ale także ze Skandynawii, gdzie całe jajo uciera się ze zmieloną kawą i taki przecier gotuje się w wodzie przez około 5 minut. Napój ma naprawdę charakterystyczny smak, nie każdemu może podpasować, niemniej jest bardzo sycący ze względu na wysoką zawartość białka.

Połączenie kawy i jajka ma swoje niewątpliwe zalety – kofeina pobudza metabolizm, zaś jajko dostarcza niezbędnych aminokwasów i witamin. Kawa po belgijsku jest możliwa do przygotowania wyłącznie w domowym zaciszu – w naszym kraju kawiarnie w ogóle nie oferują tego typu smakołyków.

Wskazówka: zamiast tradycyjnego białka kurzego można użyć aquafaby, czyli wody z puszki ciecierzycy, którą bijemy identycznie jak kurze jajo – otrzymamy dzięki czemu wegańską wersję kawy po belgijsku.

Kawa po belgijsku – przepis

Składniki: jedna kawa typu americano, jedno opakowanie cukru waniliowego, białko z jednego jajka, cynamon i kardamon

Wykonanie: Białko ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego.

Do wysokiej szklanki do latte wlewamy kawę, a na wierzch delikatnie przekładamy biała piankę.

Wierzch posypujemy ulubionymi przyprawami – u mnie jest to cynamon i kardamon.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.