Kawa po belgijsku to nic innego jak kawa z jajecznym dodatkiem – na wierzchu napoju zamiast bitej śmietanki znajduje się kurze jajko, a dokładnie ubite na sztywno białko. Oto kawowa awangarda!
Sukces tego przepisu tkwi w bardzo dobrze ubitym białku – musi być sztywne, niemal jak go pieczenia bezy. Najpierw ubijamy białko z odrobiną soli, a pod sam koniec dodajemy cukier waniliowy, aby uzyskać sztywną masę.
Kawa po belgijsku to bardzo przyjemna odmiana od tradycyjnej latte. Powinna posmakować osobom, które lubują się w nietypowych smakach. Nie ma co się obawiać połączenia kawy i jajka – jest ono często stosowane w kawie z musem jajecznym lub likierem.
We wzbogaconej wersji można wykorzystać dodatkowo żółtko jajka: kawę wlewamy do połowy szklanki, dodajemy utarty z dwiema łyżeczkami cukru kogiel-mogiel, dolewamy pozostała kawę i dekorujemy pianką.
Tradycja picia kawy z jajkiem przyszła do nas nie tylko z Belgii, ale także ze Skandynawii, gdzie całe jajo uciera się ze zmieloną kawą i taki przecier gotuje się w wodzie przez około 5 minut. Napój ma naprawdę charakterystyczny smak, nie każdemu może podpasować, niemniej jest bardzo sycący ze względu na wysoką zawartość białka.
Połączenie kawy i jajka ma swoje niewątpliwe zalety – kofeina pobudza metabolizm, zaś jajko dostarcza niezbędnych aminokwasów i witamin. Kawa po belgijsku jest możliwa do przygotowania wyłącznie w domowym zaciszu – w naszym kraju kawiarnie w ogóle nie oferują tego typu smakołyków.
Wskazówka: zamiast tradycyjnego białka kurzego można użyć aquafaby, czyli wody z puszki ciecierzycy, którą bijemy identycznie jak kurze jajo – otrzymamy dzięki czemu wegańską wersję kawy po belgijsku.
Kawa po belgijsku – przepis
Składniki: jedna kawa typu americano, jedno opakowanie cukru waniliowego, białko z jednego jajka, cynamon i kardamon
Wykonanie: Białko ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego.
Do wysokiej szklanki do latte wlewamy kawę, a na wierzch delikatnie przekładamy biała piankę.
Wierzch posypujemy ulubionymi przyprawami – u mnie jest to cynamon i kardamon.