Wielkanocny sernik kawowy z czekoladą

Już niebawem Wielkanoc – jedno z najradośniejszych i największych świąt w ciągu roku, kiedy ponownie wraz z najbliższymi spotkamy się przy wspólnym stole. Z tej radosnej okazji, na moment zapomnimy o dietach i szczupłej sylwetce, by móc cieszyć się pysznymi, tradycyjnym daniami i wypiekami. Jednym z takich tradycyjnych wielkanocnych wypieków jest sernik (dla mnie bez serniczka nie ma Wielkanocy!). Z pewnością każda doświadczona pani domu ma swój sprawdzony przepis, jednak czasami warto go odświeżyć lub wypróbować nowy. Aby zachwycić gości, polecam wypróbować przepis na wielkanocny sernik kawowy. 

Wielkanocny sernik kawowy – przepis

Składniki:

Spód:

  • opakowanie ciastek z czekoladą (200 gram);
  • 50 gram roztopionego masła;

Masa serowa:

  • 400 gram sera na sernik (najlepiej i najszybciej kupić ten gotowy);
  • 500 gram serka mascarpone;
  • 180 gram jasnego, brązowego cukru;
  • cukier waniliowy;
  • trzy łyżki mąki pszennej;
  • trzy jajka;
  • dwa żółtka;
  • dwie łyżki kawy rozpuszczalnej w granulkach;
  • jedno espresso;

Polewa czekoladowa:

  • 100 gram gorzkiej czekolady;
  • 50 gram mlecznej czekolady;
  • jedna łyżka masła;
  • 50 gram śmietanki kremówki 30% lub 36%;
  • cztery łyżki gorącej wody;
  • do dekoracji: kakao i ziarenka kawy;

sernik z polewą kawową

Przygotowanie:

Wielkanocny sernik kawowy zaczynamy od przygotowania spodu. Ciasteczka mielimy w blenderze, dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzamy i odstawiamy do lodówki.

Następnie przygotowujemy masę serową. Oba sery przekładamy do miski, dodajemy brązowy cukier, cukier z prawdziwą wanilią (można go zastąpić pastą waniliową), dolewamy espresso i przez sitko przecieramy kawę rozpuszczalną w granulkach. Całość miksujemy na gładką masę, do której dodajemy po jednym jajku ciągle mieszając. Na koniec dodajemy dwa żółtka. Masę serową przekładamy do tortownicy na wcześniej przygotowany spód.

Przez 10 minut pieczemy w temperaturze 180°C, a przez kolejne 50 minut w temperaturze 150°C, na najniższym poziomie piekarnika. Upieczony sernik po ostygnięciu umieszczamy w lodówce na kilka godzin. Wielkanocny sernik kawowy dekorujemy polewą przygotowaną z: rozpuszczonego masła, czekolady gorzkiej i mlecznej, całość mieszamy. Po zdjęciu z ognia dolewamy wodę i mieszamy, aż polewa stanie się błyszcząca i jednolita. Taką czekoladową polewą dekorujemy sernik, wierzch posypujemy dodatkowo kakao i układamy np. w wielkanocny wzór ziarenka kawy. Sernik najlepiej smakuje schłodzony.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.