Kto by się spodziewał, że bazylia – świeża i aromatyczna, a suszona jako składnik ziół prowansalskich – nadaje się w kuchni nie tylko jako przyprawa do gotowania. Oczywiście, najczęściej tak właśnie ją wykorzystujemy. Świeże liście dodajemy do sałatki caprese z mozzarellą i czerwonymi pomidorami, a suszone jako dodatek do wielu mięs czy naturalnych sosów sałatkowych. Ale z pewnością nie znalazłaby się tu, gdyby nie jej właściwości lecznicze i możliwości wykorzystania jako surowiec zielarski do przygotowania aromatycznego naparu.
O bazylii
Jest jednym z najpopularniejszych ziół wykorzystywanych w kuchni śródziemnomorskiej, ale doskonale przyjęła się również na naszym gruncie. Można zasiać ją samemu lub kupić gotowy, już dorosły krzaczek, nawet na bazarku czy w markecie, wcale niekoniecznie w sklepie zielarskim. W pierwszym przypadku częściej zdarza się, że liście są jaśniejsze i drobniejsze, ale nie ma to wielkiego wpływu na ich smak i działanie. A takie przygotowanie surowca może być nawet bezpieczniejsze, bo doskonale znamy cały proces dorastania rośliny i wiemy, jakich odżywek czy nawozów używaliśmy. Jej wadą jest to, że jest rośliną jednoroczną, więc w kolejnym roku po prostu należy postarać się o nowe nasiona. Do przygotowania naparu można używać świeżo zerwanych liści bazylii (to ważne, aby je zrywać, nie obcinać), ale sprawdzą się też suszone. Na szklankę gorącej wody używamy 2 łyżki świeżych lub 1 łyżkę suszonych liści. Parzymy pod przykryciem przez kwadrans, a potem możemy pić od razu.
Właściwości naparu z bazylii
Lecznicze działanie bazylii bierze się z olejków eterycznych, które zawiera – bogatych w estragol, linalol, cyneol i eugenol. W pierwszej kolejności herbatka z bazylii stosowana jest na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wspiera trawienie i radzenie sobie z niestrawnością dzięki wspomaganiu wydzielania soków trawiennych. Używa się ją również dla zapobiegania nudnościom i wymiotom. Oprócz tego działa rewelacyjnie na układ nerwowy – koi, uspokaja i pomaga radzić sobie z problemami z zasypianiem. Bazylia bywa również pomocna w obniżaniu wysokiej temperatury.