Nie ma nic bardziej orzeźwiającego w upalne dni niż mrożona herbata o smaku mohito – poznajcie Mojitea! Słodko-kwaśny smak z delikatną nutką herbacianej goryczki zaspokoi podniebienie nawet najbardziej wyrafinowanych herbaciarzy.
Co ciekawe, w brytyjskich sklepach można kupić gotowa mieszankę Mojitea w proszku, czyli połączenie zielonej herbaty, mięty i limonki, za które trzeba zapłacić około 15 funtów za puszkę 150 gram.
Kiedy nie możemy dostać w sklepie świeżej mięty, to można zastąpić ją naparem z suszonej mięty, jednak smak nie będzie tak wyrazisty i orzeźwiający. W Mojitea nigdy nie używamy białego cukru, jedynie brązowy, który lepiej się rozpuszcza i komponuje z owocami cytrusowymi. Jeśli ktoś nie je cukru, to można zastąpić go dwiema łyżkami płynnego miodu.
Herbata mohito może stanowić bazę do innych herbacianych drinków spożywanych na zimno – można do niej dodawać trawę cytrynową, odrobinę rumu lub miętowej wódki w wersji dla dorosłych. Oryginalne mojito (wymawiane jako moHito) powstało prawdopodobnie w XVI wieku przez brytyjskiego kpt. Drake’a. To ponoć ulubiony napój Ernesta Hemingway’a, a także i mój! 🙂
Mojitea – przepis
Składniki: 6 gałązek mięty z dużymi listkami, sok z ½ limonki, sok z ½ cytryny, 2 łyżki brązowego cukru, zielona herbata Sencha lub Gunpowder, lód w kostkach, 100ml wody gazowanej, 3-4 listki mięty dla ozdoby.
Wykonanie:
Najpierw należy przygotować zimną herbatę: można ją przygotować w tradycyjny sposób: https://herbaciara.pl/2015/08/herbata-na-lato/ albo też wypróbować metodę parzenia herbaty na zimno tak zwane cold brew, o którym niedawno pisałam: https://herbaciara.pl/2018/06/herbata-cold-brew-parzona-zimno/.
W mocnym naczyniu (np. moździerzu), bardzo mocno rozgniatamy miętowe listki, dodajemy brązowy cukier i sok z limonki i cytryny. Dokładnie wszystko ugniatamy, aby wydobyć miętowy smak.
Do wysokiej szklanki wkładamy lód do ½ objętości naczynia, dodajemy 100ml wody gazowanej, 100ml herbaty zielonej, a resztę uzupełniamy miętowo-limonkowym syropem. Przyozdabiamy listkami świeżej mięty, serwujemy od razu po przygotowaniu. Mojitea bardzo dobrze prezentuje się w niskich szklankach typu słoik.