Bardzo miękki, delikatnie czekoladowy biszkopt otoczony chmurką masy śmietankowo-kawowej. Nie jest zbyt słodki, ponieważ łączy się słodką masę i wytrawne ciasto. Tort kawowy daje też duże możliwości dekoracyjne: prócz migdałów i kakao można uzyć masy cukrowej lub tak zwanego mirror glaze, czyli lustrzanej glazury na bazie wody, cukru, barwnika, śmietanki i czekolady. Jeśli torcik mają jeść dzieci, to rezygnujemy z likieru kawowego, a samą masę można dodatkowo dosłodzić.
W sezonie wakacyjnym polecam wykorzystanie świeżych wiśni – kładziemy je między biszkoptem a masą, dodatkowo dekorując tort owocami. Ewentualnie można wykorzystać dżem wiśniowy, jednak smakowe wrażenia zostaną mocno przytłumione przez wyrazisty krem cappuccino.
Tort kawowy – przepis
Składniki: 5 dużych jajek, ¾ szklanki cukru-pudru, 1 szklanka mąki pszennej typu 400, 3 łyżki kakao., śmietana 36% 500ml, 250 gram mascarpone, 2 gorzkie czekolady, 5 łyżek cappuccino, ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1 filiżanka espresso (lub opcjonalnie likieru kawowego), do dekoracji płatki migdałów i kakao.
Wykonanie: Pieczemy biszkopt: oddzielamy żółtka od białka. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier puder, żółtka delikatnie roztrzepać i dodać do piany, delikatnie wymieszać jedynie do połączenia składników. W osobnej misce wymieszać mąkę i kakao, przesiać i dodać do masy jajecznej. Bardzo delikatnie wymieszać ręcznie uważając, aby nie opadła piana. Masę wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia o średnicy 20cm. I wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 165stopni. Biszkopt pieczemy przez ok. 35 minut, po czym gorący wyjmujemy i upuszczamy z wysokości 30-40cm na ziemię (powietrze gwałtownie ulatuje i dzięki temu ciasto nie opada!). Studzimy w tortownicy. Zimny biszkopt kroimy na 3 cienkie blaty.
Masa: Rozpuścić obie czekolady w kąpieli wodnej, dodać pod koniec ½ łyżeczki rozpuszczalnej kawy i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Ubijamy zimną śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo mascarpone i delikatnym strużkiem rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy do momentu połączenia składników, a następnie ręcznie dodajemy proszek cappuccino. Masę odstawiamy do lodówki, aby chwilę stężała.
Biszkoptowe blaty nasączamy kawą espresso/likierem kawowym (polecam Sheridan’s lub Bailey’s) i przekładamy masą śmietankowo-kawową. Ciasto wykańczamy masą, dekorując boki płatkami migdałów, a górę lekko posypując kakao.
Tort kawowy przechowywać w lodówce i zjeść w ciągu 2-3 dni. Dobrze jest wyjąć go przed podaniem na ok. 10 minut wcześniej.